M30-as autópálya

2021.10.27. 09:00

Megkérdeztük: Mit jelent térségünknek, hogy Kassáig ér az autópálya?

Az M30-as autópálya Miskolc és a tornyosnémeti határátkelő között megépült szakaszát kedden adták át. Ennek kapcsán érdeklődtünk.

Fotó: Ádám János

 

Csöbör Katalin

országgyűlési képviselő

– Számos előnnyel jár majd a Miskolc–Kassa autópálya az itt élők számára. Felgyorsul a közlekedés a két ország között, ezután rövidebb idő alatt érjük majd el a kassai, mint a budapesti repteret. Miskolc és Kassa mindig is egy régió volt. Számunkra természetes, hogy ma is összetartozunk, amit a Szlovákia és Magyarország között megszűnt határ­ellenőrzés és a most átadott autópálya-összeköttetés miatt egyre erősebben érezhetünk majd. Éppen ezért széles körű együttműködést indítunk útjára. A két város és környékének kulturális, egyházi, civil és sportélete között szeretnénk minél több kapcsolatot teremteni, továbbá azon dolgozunk, hogy új munkahelyteremtő gazdasági és kereskedelmi megállapodások szülessenek.


Koncz Zsófia

országgyűlési képviselő

– Ez egy történelmi jelentőségű beruházás, amely egyben szimbolikus jelentésű is, hiszen Miskolcot és Kassát minden értelemben összeköti. Bízom abban, hogy ennek az útfejlesztésnek köszönhetően a vállalkozások és a befektetők még vonzóbbnak fogják tartani településeinket. Azon kívül, hogy szűkebb pátriánk közlekedése biztonságosabbá és gyorsabbá válik, új távlatokat nyit a turizmusban, akár a mi választókerületünkön belül, a Hernád völgyében is. Ez a beruházás számunkra út a fejlődéshez, és út a hosszú távú sikerhez. A 2023-ban elkészülő négysávosítás, amely Szerencsig fog elérni, szintén egy olyan beruházás, amely alátámasztja, hogy a régiónkban soha nem látott útfejlesztési program zajlik.


Hörcsik Richárd

országgyűlési képviselő

– Egy régi álmunk valósult meg az M30-as autópálya megépítésével. Korábban a régi 3-as főút mentén élők életét keserítette meg az az irtózatos kamionforgalom. Ez a teher most lekerül az érintett településeken élők és az önkormányzatok válláról. Másrészt bekapcsol bennünket nemcsak Közép-Magyarország, hanem Közép-Európa vérkeringésébe is. Jól látható, hogy ahol van autópálya, ott van befektetés, és van gazdasági fejlődés is. Ez a beruházás óriási fejlődési lehetőségét hoz elénk a magyar–szlovák kapcsolatok terén is. Kinyílik a kapu Zemplén felé, és felgyorsul az a turizmus, amire az elkövetkező időszakban építünk. Ezért újítjuk fel a várainkat, kastélyainkat, ezért népszerűsítjük turisztikai attrakcióinkat.


Hubay György

országgyűlési képviselő

– A Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő szakasz bruttó 200 milliárd forintból készült el. A gyors és biztonságos közlekedés mindenképpen komoly hozadéka lesz az autópályának, valamint bekapcsolja Miskolcot – az ország harmadik legnépesebb városát – a gyorsforgalmi úthálózatba, a 3-as út forgalmának csökkenése miatt pedig gyorsabb lesz az eljutás Miskolcra is. Erre szükség is van, hiszen sokan járnak dolgozni és tanulni a megyeszékhelyre, reggelente jókora a torlódás az erre vezető szakaszon. Az M30-as autópályával megvalósulhat a régió gazdasági növekedése, egyúttal az utazási idő csökken, s a meglévő közutak forgalmának csökkenése és a turizmus fellendülése is várható ettől a fejlesztéstől.


Kiss János

miniszterelnöki biztos

– Az előző ciklusban miskolci alpolgármesterként dolgoztam azon a megállapodáson, amit az akkori Fidesz–KDNP-s városvezetés és a magyar kormány kötött meg a Modern Városok Program keretében. Ennek lett része az M30-as autópálya országhatárig történő továbbépítése és többek között az új miskolctapolcai fürdő is. Az autópálya folytatása kapcsán most újabb befektetési, kereskedelmi és turisztikai irányokba tekinthet ki Miskolc. Különösen értékes ez az északi kapu akkor, amikor a V4-ek egyre szorosabbra fűzik gazdasági együttműködésüket. Nagy nyertes lehet a miskolci turizmus is. Emellett a város gazdasági szereplőinek is újabb lehetőséget kínál az autópálya az üzleti sikerre, hiszen új piacok nyílhatnak meg.


Bihall Tamás,

a Bokik elnöke

– A gazdaság fejlődésének alapvető mozgatórugója az infrastruktúra, az autópályák jelenléte, ezért nyilvánvalóan nagyon nagy előrelépés az M30-as autópálya átadása. Ez most többek között elmaradott térségeket kapcsolhat össze, akár az emberek munkába járásával összefüggésben, akár a cégek befektetési, beruházási kedvének növekedésében. Mindehhez nyilván sok feltételnek kell megfelelni, de ez az egyik alapvető, hogy létrejöjjön az összeköttetés. Ez a beruházás a határ menti kapcsolatok szempontjából is kiváló lehetőséget ad, hisz a szlovák–magyar kereskedelmi kapcsolat jelentős Magyarország, Észak-Magyarország, a megye és Miskolc szempontjából is. Arra számítok, hogy ez tovább fog erősödni.


Olvassa el az M30-as autópálya átadásáról szóló cikkünket is!

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/autopalya-koti-ossze-miskolcot-es-kassat-videoval-5941637/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában