Elmaradó felújítás

2021.10.08. 07:00

Még mindig patina nélkül a csabai patika

Alig érzékelhető változás a hejőcsabai műemlék gyógyszertári épület állagában.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

A 3-as fő közlekedési út Miskolcról a főváros irányába kivezető szakasza mentén szembeötlő épület az egykor gyógyszertárként is funkcionáló épület, amelyet a XVIII. században a közelben kastéllyal is rendelkező Bárczay család építtetett. Az épület jelenlegi leromlott, helyenként romos állapota nemcsak a történelmi múlthoz, hanem a jelenlegi Miskolchoz is méltatlan.

Tavaly év elején nagy volt a felbuzdulás, ígéret ígéretet követett, hogy a városképet is jelentősen romboló – egyébként magántulajdonban lévő – épület felújítása érdekében mindent megtesznek.

A városvezetés az örökségvédelmi hatósághoz fordult. Az eredmény annyi lett, hogy a határozat szerint a veszélyt jelentő állapot felszámolása miatt szükséges intézkedéseket meg kell tenni, azaz az épületnek a főúttal határos homlokzatát, illetve a földszinti, korlát- és kapuzathiányos oszlopközeit kordonszalaggal le kell zárni, és a kilépés veszélyességére figyelmeztető feliratokat, táblákat kell kihelyezni. Azt is a tulajdonos feladatává tették, hogy a sérült vagy hiányzó héjazati elemeket, bádogosszerkezeteket, korlátmezőket rögzítse és pótolja, a falak tövében nőtt növények gyökereit eltávolítsa. A hatóság arról is döntött, hogy a homlokzati falakat át kell vizsgálni, a falfirkákat és a földszinti árkádsoros tornác padlójáról a szemetet, port, építőanyag-morzsalékot el kell távolítani.

Mindezek azonban csak igen csekély mértékben változtattak a helyzeten, amely megoldásra vár.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-patina-nelkuli-patika-4163184/

(A borítóképen: A romos patikaépület cseppet sem nevezhető szemet gyönyörködtetőnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában