Pandémia

2021.10.09. 07:00

Már örökre velünk marad a home office

A hibrid munkavégzés hatékonyabbnak bizonyul, mint a kizárólag irodai munka.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A számítógéppel dolgozók több mint háromnegyede a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartaná ideálisnak – állapította meg a Telenor kutatása. A járványhelyzet elmúltával várhatóan sok pozícióban megmarad majd a részbeni home office lehetősége. A kutatásban megkérdezettek valamivel több mint egyharmada legalább heti egy napot otthonról dolgozik jelenleg is, jelentős részük, 61 százalékuk többet, mint a járványt megelőzően. Harminc százalékuk a pandémia alatt folyamatosan bejárt dolgozni, és most is így tesz, 34 százalékuk pedig jelenleg nem, de az elmúlt egy évben otthonról dolgozott. A válaszadók fele hetente 2-3 napot töltene munkahelyén, illetve otthon is – derül ki a 18–65 év közötti magyar internethasználók körében végzett 840 fős kutatásból.

A hibrid hatékonyabb

A válaszadók a hibrid munkavégzés legfontosabb előnyeinek a rugalmas időbeosztást és a rövidebb utazási időt tartják. Fontos szempontnak tartják, hogy ezzel a munka és a magánélet könnyebben összehangolható. Ebben jelentősebb eltérés van a női és a férfi megkérdezettek között. A munka és szabadidő egyensúlyának biztosítása, tiszteletben tartása – a versenyképes fizetés és az őszinte kommunikáció után – általában is a munkáltatóval szembeni legfontosabb elvárás. A válaszadók 41 százaléka szerint a hibrid munkavégzés hatékonyabb is, mint a kizárólag irodai munka. Az otthoni munka legfontosabb hátrányának a kevesebb csapatmunkát és a közösség hiányát tartják, ezt követi a kollégák elérésének bizonytalansága. Ez a vállalati HR-terület számára is aktuális kérdés: a vezetőknek sokszor kihívást jelent, hogyan lehet csapatot vezetni távolról.

Már régóta gyakorolják

A home office már velünk marad, kikerülhetetlen a munkáltatóknál – mondta Kiss Krisztina HR-szakember, az Eastjob cégvezetője. Korábban is volt erre igény a dolgozók részéről. Európában régóta vannak olyan munkakörök, amelyekben elterjedt. A magyar munkáltatók viszont sem infrastrukturálisan, sem jogszabályilag, illetve bizalmilag sincsenek még erre kellően felkészülve. Hiszen kell hogy legyen a munkáltató és a munkavállaló között egyfajta bizalom, ami biztosítja, hogy a munkát elvégzi időben. Nem minden munkakörben számszerűsíthető a teljesítmény, lekövethető az elvégzett feladat. A pandémia sok olyan céget rákényszerített az otthoni munkavégzésre, ahol addig azt nem alkalmazták. Azonban ügyesen lereagálták a helyzetet, és mára már a rendszer kialakult, működik – tette hozzá a munkaerőpiaci szakember. Saját vállalkozásában nemcsak a pandémia idején, hanem első perctől így dolgoznak. Az irodában csak heti egy napot töltenek kötelezően, egyébként mindenki otthonról végzi a munkát – emelte ki a cégvezető. Ez különösen motiváló lehet egy kisgyermekes édesanya számára, aki rugalmasan tudja beosztani a teendőit.

Számára ez kedvező

Korábban is voltak kollégák, akik home office-ban voltak, de a pandémia első hulláma óta mindenki otthonról végzi a munkát – mondta Kolaj Lóránt. Hozzátette: egy nemzetközi információtechnológiával (IT) foglalkozó cég dunántúli irodájában dolgozik, de jelenleg miskolci lakhelyén tartózkodik. Számára ez kedvező, nem bánja, hogy otthon kell lennie, bizonyos szempontból kényelmesebb is, mint az irodában. Persze a pozitív oldala mellett van negatív is, de ez inkább a technikai feltételeket érinti, azonban nem rontja jelentősen a munkavégzés hatékonyságát – vélekedett a fiatal informatikus. Munkája részeként külföldi partnerekkel kell kapcsolatot tartania, akikkel korábban is online kommunikáltak, ez nem változott.

Alig várja, hogy visszamehessen a munkahelyére, de egyelőre nincs szó róla – mondta Enikő, aki egy multinacionális telekommunikációs cég telefonos értékesítője. A pandémia második hulláma óta dolgozik az otthonában. Az a legnehezebb, hogy nem találkozik a kollégákkal, csak telefonon és az internetes csatornákon beszélnek. Bár otthon van mozgás és tennivaló, mégsem ugyanolyan, mint mindennap bemenni dolgozni. A cég vezetése döntésekor a munkavállalóinak többségi akaratát vette figyelembe. Sokan inkább a home office-t részesítették előnyben – magyarázta Enikő. Hozzátette: azok esetében, akik vidékről járnak be a városba, és több órát utaznak naponta, ez érthető is, de ő gyakorlatilag az irodától egy egészséges sétányira lakik.

(A borítóképen: Van, aki jobban szeret otthonról dolgozni, van, aki kevésbé. Vannak előnyei és hátrányai is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában