Fiatalok

2021.10.09. 17:30

Már gyakornokként megalapozhatjuk karrierünk

Egyre több munkáltató érdeklődik a diákok hosszabb távú, gyakornoki foglalkoztatása iránt.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A gyakornok is lehet teljes értékű munkatárs, állítja az egyik iskolaszövetkezet. E téren bőven van tapasztalatuk, hiszen a még tanulmányaikat folytató fiatalok leg­gyakrabban iskolaszövetkezeten keresztül keresnek gyakornoki állást. Az effajta munkavégzésnek számtalan előnye van: rendszeres, kiszámítható jövedelem, valós, szakmai tapasztalatszerzés és a karrier elindításának lehetősége az egyik oldalon. A munkáltatói oldalon pedig a hosszabb távon is foglalkoztatható, energikus munkaerő becsábítása. Az iskolaszövetkezet tapasztalatai szerint a diákként végzett gyakornoki munka mindkét fél számára előnyös, és jó hír, hogy a számok azt bizonyítják, egyre több fiatal és munkáltató érdeklődik a diákok hosszabb távú, gyakornoki foglalkoztatása iránt.

Gyakorlat is kell

Lapunkban korábban is írtunk arról, hogy a középiskolások munkavégzésének (kivéve a duális képzést) nem nagyon örülnek a pedagógusok, mert a fiatalok másnap fáradtan, kialvatlanul ülnek az iskolapadban. Azonban egészen más a helyzet az egyetemisták esetében, akik igen jól össze tudják egyeztetni tanulmányaikat a gyakornoki munkával.

Erre példa Szalay Mónika története, aki miskolci gimnazista volt, majd az egyik fővárosi egyetemen folytatta tanulmányait. Az első tanévben csak a tanulásra koncentrált, de az akkori barátja arra biztatta, keressen minél hamarabb valamilyen gyakornoki állást, hiszen az egyetemen csak az elméletet lehet megtanulni.

A barátja biztatta

– Akkor a barátom már több éve dolgozott egyetem mellett, úgyhogy saját kedvező tapasztalatait is át tudta adni. Azt hiszem, hogy az egyik állásportálon bukkantam rá arra a gyakornoki pozícióra, amire aztán jelentkeztem. A cég interjúztatott, ők is vettek fel, de a foglalkoztatásom diákszövetkezeten keresztül történt. Nem kerestem túl sokat, de csak heti 20 órát kellett dolgoznom, a munkabeosztásom pedig rugalmas volt, így az egyetemi tanulmányaimmal sem maradtam el. Tulajdonképpen a gyakornoki évek alatt tanultam meg mindazt, amire most szükségem van. Később dolgoztam más munkahelyeken is, akkor már rendes munkavállalóként. Volt közöttük multi, kis- és középvállalkozás, startupcégekkel is volt dolgom, így szinte mindenféle cég működésébe beleláttam. Ma szabadúszóként dolgozom kommunikációs szakemberként, de nem tudnám ezt a munkát végezni, ha egyetemistaként nem kezdek el gyakornokként dolgozni – fogalmazott Mónika.

Hozzátette: a gyakornoki munka első hónapjai alatt nem teljesen fedi a valóságot, hogy a fiatalok teljes értékű munkavállalók, de a kellő tapasztalat megszerzése után, ha szorgalmasak, valóban hasznos tagjai tudnak lenni a munkahelyi csapatnak.

Óriási előny

Hasonló a véleménye Barkóczi Istvánnak, aki több miskolci cég tulajdonosa, vezetője. Mint mondta, korábban gyakornoki munkára jelentkeztek a fiatalok, ma a duális képzési formában tanuló hallgatókat tudják fogadni.

– Eleinte fenntartásokkal fogadtam ezt a képzési formát, mert egyoldalúnak tartottam. A cégnek sok kötelezettsége volt, a diákok azonban bármikor azt mondhatták, hogy kilépnek a duális képzésből. A kezdeti problémák azonban mára rendeződtek. Azt tapasztalom, hogy a hallgatók felnőttek a feladathoz. Hozzánk főleg anyagmérnökjelöltek jönnek, és nagyon jó róluk a véleményem. Óriási előny, hogy már diákként megtanulják, milyen munkákat kell nálunk végezni a gyakorlatban. Később, amikor visszatérnek hozzánk munkavállalóként, nem elölről kell kezdenünk a tanításukat, hiszen már sok mindenhez értenek. A duális képzés tehát a hallgatóknak és a cégeknek is jó. Igaz, a mérnökeinknek időt kell áldozniuk a tudásuk átadására, de ezt szívesen teszik, hiszen egy idő múlva a hallgatók önálló munkát tudnak végezni – tette hozzá Barkóczi István.

(A borítóképen: A diákként végzett gyakornoki munka mindkét fél számára előnyös lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában