A fehér bot napja

2021.10.16. 14:00

Közösségi programot is szerveztek a világnapra

A kulturális program mellett a látássérültek életét megkönnyítő segítőeszközök bemutatásával készültek.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A fehér bot napja alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete közösségi programot szervezett az egyesület székházában. Az eseményre az egyesület tagjai és kísérőik kaptak meghívást. A rendezvényen nem először tartott ünnepi műsort Lajos András színművész, aki kifejezetten a miskolci írók és költők műveivel örvendeztette meg a hallgatóságot. Ezt követően a látássérültek életvitelét könnyítő eszközöket mutatták be a résztvevők számára.

– A világnap kapcsán úgy gondoltuk, hogy kicsit ötvözzük a két leginkább jellemző tevékenységünket. Egyrészt a kultúrához való hozzáférést, valamint a vakok, gyengénlátók mindennapjait megkönnyítő segédeszközökkel való megismertetést. A megismerésen túl az eszközök használatában, kölcsönzésében, beszerzésében és segédeszköz-támogatási pályázatokban is segítünk – emelte ki köszöntőjében Barnóczki Gábor, az egyesület elnöke.

– A tapintható, beszélő eszközök az oktatást, a munkába állást könnyítik, valamint az egészségügyi prevenciót (beszélő vérnyomásmérő) is előremozdítják a látássérültek esetében – tette hozzá.

Szívesen kipróbálták

– Mutattunk be beszélő számítógépet, beszédtámogatású mobiltelefont, beszélő karórát, konyhai mérleget – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Bukovenszkiné Borza Mária, az egyesület infokommunikációs oktatója. A beszédtámogatású mobiltelefonok nagyon jól használhatók látássérültek számára, a készüléken egy gomb megnyomásával elérhetjük a beszédüzemmódot. Nagyon sok, kifejezetten a látássérülteknek készült alkalmazást lehet rá letölteni, ilyen például a pénzfelismerő, a nyomtatott szöveg lefotózására, majd felolvastatására alkalmas app, navigáció. Utóbbit ugyanúgy kell elképzelni, mint az autósok esetében, csupán egy kisebb léptékű térképpel, ami felderíti a vak vagy gyengénlátó körüli épületeket is. A résztvevők érdeklődéssel fogadták az eszközöket, szívesen végignézték, kipróbálták azokat – mondta végezetül.

(A borítóképen: A vakokat segítő eszközöket is bemutattak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában