Nemzeti gyásznap

2021.10.06. 12:26

Közös megemlékezés az aradi vértanúkra

Közös megemlékezést tartottak Miskolcon a város vezetői, a pártok és a hivatalok képviselői, valamint a civil szervezetek képviselői október hatodikán a Batthyányi emléktáblánál. 

Bacsó István

Fotó: Ádám János

A százhetvenkét évvel ezelőtt vérbe fojtott szabadságharc minden áldozatára, különösen az ezen a napon Aradon kivégzett tizenháromra és a Budapesten mártírhalált halt miniszterelnökre, Batthyány Lajosra emlékeztek, akik életüket áldozták a szabadságért, az osztrák császári udvartól történő elszakadásért.

Az ünnepi műsor keretében elhangzott, hogy szinte nem volt magyar család, amelyet valamilyen formában ne érintett volna a szabadságharc és az azt követő megtorlás. Százak kerültek börtönbe, ezreket soroztak be büntetésből a császári hadseregbe, miközben közel százharminc embert kivégeztek.

A ceremónia végén a város nevében Veres Pál polgármester, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek és Ignácz Dávid jegyző helyezte el a tiszteletadás koszorúját az emléktáblánál. Őket követték a pártok és frakciók, valamint a kormányhivatal képviselői és a városi civilszervezetek küldöttei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában