V4-es országok

2021.10.03. 07:00

Közös katonai tervet írtak alá Erdőbényén

Az eddiginél hatékonyabb védelmi együttműködésre törekszenek a visegrádi országok. Aláírták a közös katonai együttműködési tervet.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyes keretek között írták alá a V4-es országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – védelmi miniszterei és miniszterhelyettesei a magyarok által kidolgozott V4-es Együttműködési Tervet az erdőbényei katonai komplexum parancsnoki épületében pénteken.

A dokumentumot a partnerek részéről Wojciech Skurkiewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes, Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter és Jan Havranek cseh védelmi miniszterhelyettes írta alá, magyar részről pedig Benkő Tibor honvédelmi miniszter látta el kézjegyével.

„Az együtt töltött nap a V4- es tárgyalópartnerekkel rendkívül hatékony és eredményes volt. Több témakört is érintettünk, olyanokat, amelyek meghatározóak országaink védelempolitikai szempontjait illetően és a katonai együttműködés kérdésében. Megbeszéltük a magyar elnökségi időszak védelmi miniszteri programját, bemutattuk a cselekvési tervünket, hogy az elkövetkezendő egy évben milyen témakörökben kívánjuk megvalósítani az előttünk álló feladatokat. A kidolgozott munkafolyamatokban egyetértettünk” – tájékoztatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A nemzetállamok ereje

A tárgyalás fontos témái közé tartozott a NATO és az Európai Unió védelmi stratégiai koncepcióinak egyeztetése és megvitatása. A miniszter szerint nagyon sok az azonos témakör, amelyek a V4-országok mindegyikét érintik. Erős szövetségi rendszerben dolgozunk együtt, de ennek a szövetségnek az erejét az egyes nemzetállamok ereje alkotja. Ez alapján kell végrehajtani azokat a haderőfejlesztési programokat, amelyek elengedhetetlenek.

„Azt is látjuk és tapasztaljuk, hogy új hadviselési formákkal kell szembenéznünk, mint a hibrid hadviselés, amelyen belül többféle támadási formát és eszközt vetnek be, mint amilyenek például a kiberműveletek. (Számítógépes, digitális térben történő műveletek – a szerk.) Ezt is kiemelt területként kezeli mind a négy ország” – mondta a magyar miniszter, aki hozzátette, hogy a ránk háruló feladatokat mintegy 30 ezer hivatásos és szerződéses katonával, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkező állománnyal kívánja Magyarország ellátni.

Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter elmondta, hogy az említetteken túl új területekre is fókuszáltak, mint a katonai orvoslásban történő együttműködés, amelynek fontosságára az utóbbi évek is rávilágítottak, amikor a katonaorvosok és egészségügyi tisztviselők bekapcsolódtak a Covid-járvány elleni küzdelembe, és rendkívül sokat tettek a legyőzéséért. Szoros együttműködésben még tovább erősíthető ez a képesség. Hivatalosan is megköszönte a Magyarország által nyújtott hathatós segítséget. Kiemelte továbbá a védelmi ipari kooperációt, például a közös lőszerbeszerzés és -gyártás területén, amelyet fokozni kell.

Jan Havranek cseh védelmi miniszterhelyettes megerősítette kollégái szavait, és leszögezte, hogy a visegrádi együttműködés jól működik. Sikeresen áttekintették a konvencionális és az új honvédelmi kérdéseket is, a közös harccsoport koncepciótól a kiberhadviselésig. Európa, az unió és a NATO is óriási jelentőségű döntések előtt áll, ezért országainknak is hallatniuk kell a hangjukat, hogy részünk legyen a döntésekben – mondta.

Wojciech Skurkiewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes gyümölcsözőnek nevezte a megbeszéléseket. Összefoglalták az eddigi tapasztalatokat és górcső alá vették a jövő kihívásait. Örömét fejezte ki, hogy az előző elnökséget betöltő Lengyelország által elkezdett fontos projekteket a magyar elnökség továbbviszi. Ő is leszögezte, hogy alapvető prioritás a nemzeti képességek növelése és a közös cselekvőképesség fejlesztése, amely érdekében 2023-ban létrejön majd egy új V4-es harccsoport. A migrációs és a járványhelyzet és más kihívások tekintetében is folyamatos lesz a kooperáció a partnerek között a jövőben is – mondta a lengyel miniszterhelyettes.

(A borítóképen: Jan Havranek cseh védelmi miniszterhelyettes, Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Wojciech Skurkiewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában