programok

2021.10.07. 18:30

Közel 650 millió forint a romaprogramokra

A roma nemzetiségi civil szervezetek támogatására 200 millió, roma hagyományőrző táborok szervezésére 250 millió, a roma kultúra népszerűsítésére 160 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

További 10 milliót szánnak a roma nemzetiségi pedagógusok továbbképzésére – tudtuk meg a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága (TEF) által tartott miskolci fórumon kedden.

Lenne helye többnek is

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a TEF főigazgatója elmondta, hogy a „Roma nemzetiségi támogatások” kiírása és annak összege ékes példája annak a stabilitásnak, amelyet a kormány biztosít a romák számára. A támogatások célja a magyarországi roma nemzetiségű emberek önazonosságának megőrzése, érdekképviseletük előmozdítása, nyelvük, kultúrájuk és hagyományaik ápolása. A harmadik legtöbb pályázatot a megyéből adták be tavaly. A 106 nyertes pályázatot szép eredménynek tartja a kormánybiztos, de tekintettel a megye nagyságára, szerinte bőven lenne helye többnek is. A keddi fórum célja is az volt, hogy minél több szervezet készítsen és adjon be pályázatot.

„A megyében élő romák kulturális értékeit és sokszínűségét szeretnénk felszínre hozni, ezt a munkát a roma civil szervezetek és nemzetiségi önkormányzatok végzik, amelyek egyfajta hídszerepet is betöltenek a nem roma emberek felé, és ezt a magyar kormány igyekszik a pályázatokon keresztül is támogatni” – mondta a kormánybiztos.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló kiemelte, hogy 2010-ig romaügyben nem történt semmi. A jelenlegi kormány volt az első, amely áttekintette a feladatokat, és azt mondta, hogy a romaüggyel foglalkozni kell. Azóta 13 nemzetiségnek van állandó képviselője az Országgyűlésben, és a pénzügyi támogatások is többszörösükre nőttek. Reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

(A borítóképen: Sztojka Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában