Havazás

2021.10.15. 09:00

Kidőlt fák, leszakadt ágak a korai tél áldozatai a Bükkben (videókkal)

Fél napra megbénította a közlekedést és áramkimaradást okozott a szerda délutántól csütörtök hajnalig tartó intenzív havazás a Bükkben.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

A folyamatos havazás csütörtökön reggelre több helyen 30, néhol pedig 40 centiméter vastag hótakarót hagyott maga után a Bükk hegység 700 méternél magasabb területein és a kedvelt turistaútvonalakon. A korán jött és nem várt októberi télben több fa az utakra vagy az áramvezetékekre dőlt, a még lombos növények ugyanis nem bírták az ágaikra nehezedő vizes, tapadó hó súlyát, ráadásul a bükkfák gyökérzete nem nyúlik túl mélyre, így nehezebben bírják el a jelentős pluszterhet.

Kidőlt fák, lezárt utak

A kidőlt fák és a hó súlya alatt leszakadt vagy az útra lógó ágak miatt több utat le kellett zárni, köztük a bánkúti bekötőutat és a Miskolc–Dédestapolcsány összekötő út egy szakaszát, valamint a Mályinka és Szentlélek közötti részt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint.

A Magyar Közút már szerdán az esti órákban megkezdte az utak eltakarítását, három gépe 7 tonna sót szórt ki. Az utakat pedig láncfűrészes brigádokkal szabadították fel. A katasztrófavédelem munkatársai és a rendőrség is segítette a munkát. A kidőlt fákat a szakemberek csütörtökön kora délutánra távolították el az utakról, a belógó, hóval terhelt ágakról pedig leverték a havat, ha kellett, levágták az ágakat.

Áramkimaradás

Az áramvezetékekre dőlt fák a 15 fogyasztót érintő Bánkúton és Jávorkúton okoztak áramkimaradást. Az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.-től Irlanda Boglárka szerkesztőségünket érdeklődésünkre úgy tájékoztatta, hogy az áramkimaradás a földkábellel nem rendelkező területeket érintette, a hibát idejekorán észlelték, és a szolgáltató munkatársai munkába álltak, amint a katasztrófavédelem szabaddá tette a vezetékeket és az utakat. Az érintett területeken csütörtökön délutánra sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a legismertebb közösségi oldalon magyarázta meg az októberben szokatlan eseményt, amelynek oka, hogy a hidegfront mögött északi, valamit északkeleti irányból betóduló hideg levegő egy összeáramlási vonalat alakított ki, sőt egy kis hidegcsepp is kialakult felettünk. „Az előzetes modellfutások ezt a konvergenciát inkább az Alföldre várták, de a valóságban ez sokkal inkább északra helyeződött. Így történhetett az, hogy a Bükk térségében jelentős csapadék hullott, ami a hideg levegő beáramlása és az intenzív csapadékhullás következtében estétől egyre inkább havazásba váltott át.”

A következő napokban nagy területen alakulhat ki gyenge fagy, és ködre is készülni kell. Pénteken már nem csupán a hegyekben, völgyekben, hanem a síkvidékeken is beköszönthet a fagy. Több helyen 0 fok alá, -2, -3 fokig csökken a hőmérséklet, a reggelek pedig kifejezetten hidegek lesznek.

Óvatosan

A Közút arra kér minden Bükkben autózót, hogy óvatosan közlekedjen a hegységben, és indulás előtt tájékozódjon a forgalmi helyzetről az Útinformnál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

(A borítóképen: Erőgépekkel igyekeztek eltakarítani a havat és a leszakadt ágakat a bánkúti bekötőútról)

Nézze meg videóinkat a korai bükki télről!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában