SZJA-visszatérítés

2021.10.12. 07:00

Kezdhetnek a családok számolgatni

Az adó-visszatérítés azt is érinti, aki akár csak egyetlen napra is családi kedvezményt vett igénybe idén.

Fotó: Kozma István

A gyermeket nevelő családok elkezdhetik számolni, mennyi jövedelemadó-visszatérítés jár számukra jövő februárban. A kormány rendelete alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján egyértelművé tette: nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót (szja), hanem mindenki, aki családi kedvezményre jogosult. Így a várandósság 91. napjától a várandós nők és házastársuk, de azok az élettársi kapcsolatban élők is, akik közös háztartásban nevelik a gyermeket és jogosultak a családi pótlékra. Sőt, ha a szülők idén váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre.

A személyi jövedelemadóból eddig is többféle kedvezményt lehetett igénybe venni, ezek továbbra is elérhetők. Visszatérítésként azonban az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összegével lehet számolni – írja az adóhatóság. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék), a katásoknál a tételes adó 25 százaléka jár vissza.

Nem jár viszont visszatérítés a külön adózó jövedelmek – például a lakás eladása, bérbeadása, az osztalék és tőzsdei nyereség – utáni adóból.

Automatikusan utalnak

Az adóhatóság 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést azoknak a szülőknek, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltató levonta az szja-t, illetve az ekhót, és a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból a NAV rendelkezésére áll. Ezzel kapcsolatban a magánszemélynek így nincs külön teendője. Viszont az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, az adóbevallásukban kérhetik majd az adó-visszatérítést. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Az adó-visszatérítés összegének felső határa legfeljebb 809 ezer forint lehet. Ezt a 2020. decemberi KSH-adatokban közölt éves bruttó átlagkereset, 449 ezer 400 forint tizenkétszerese és a 15 százalékos szja-mértéknek a szorzata alapján számolják ki, ezer forintra kerekítve. Így jött ki a 809 ezer forintos plafon. Ha a magánszemély összevont adóalapját terhelő adó ennél az összegnél kevesebb, akkor a visszatérítés összege az adó összegét jelenti.

Az adó-visszatérítés az összevont adóalap adóját csökkenti le, ezért ha emiatt az nulla lesz, a magánszemély nem tehet rendelkező nyilatkozatot önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási adókedvezményről – hívják fel a figyelmet. Viszont az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembevétele nélkül megállapított adó öszszegére tehető meg.

Nyilatkozni kell, ha…

A katásoknak, illetve azoknak, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri az adóhatóság, a „VISSZADO” elnevezésű nyomtatványon – elektronikus vagy papíralapon – 2021. december 31-ig kell nyilatkozatot tenniük ahhoz, hogy a jövő februári határidőig hozzájussanak a visszatérítéshez. Akik ezt elmulasztják, az éves személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíthetik az igényüket. Nem utal automatikusan a NAV azoknak sem, akiknek a jövedelméről nincs információja – ilyenek lehetnek például az őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik jövedelmük után maguk fizetik az szja-t. Ők önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

Az örökös is kérheti

Soron kívüli adómegállapítási eljárásban az elhunyt magánszemély házastársa vagy örököse is kérheti a gyerekeseknek járó kedvezményt, ha az elhunyt adózó az idei év bármely napján családi adókedvezményre volt jogosult. Ugyanúgy visszajár az szja-ból, az ekhóból és a katából is a kedvezmény.

A jövedelemadó-visszatérítés a számítások szerint mintegy 1,9 millió adózót érint. A különböző élethelyzetekből adódóan számos kérdés felmerülhet a jogosultsággal kapcsolatban, amelyek megválaszolására az adóhatóság honlapján szja-visszatérítés címen külön oldalt nyitottak. A gyakran ismételt kérdések közt többek között olyanokra is feleletet kaphatnak, hogy miként érinti a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentessége a családnak járó visszatérítést, illetve jár-e visszatérítés a családi járulékkedvezmény igénybevétele mellett is.

(A borítóképen: A gyermekeket nevelők visszakapják az adójukat jövő februárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában