Kaptárkő Napon

2021.10.26. 19:00

Ismeretterjesztés a Kaptárkő Napon

Az UNESCO delegáltjai látogatták körbe a Bükk-vidék Geopark értékeit.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

A közelmúltban rendezték Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelyen debütált a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új, a Bükk-vidék Geoparkot bemutató vándorkiállítása, bemutatkoztak kézművesek, és voltak szakvezetett túrák a kaptárkövekhez.

Jurecska Györgyné polgármester méltatta a nemzeti park tevékenységét, amellyel jobban látogathatóvá tették és óvják a természeti látványosságot, de megemlítette a geoparkos együttműködést is. Mint mondta, a kaptárkövek egyre népszerűbbek, s olvasásra ajánlotta mindenkinek a szomolyai Somogyi Dénes Hasszán kincse című könyvét, amely a nevezetességekről is szól.

Több mint száz tag

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója örömét fejezte ki, hogy a négy éve útjára indított Kaptárkő Napot ma is megrendezik. A kaptárkövek legszebb előfordulása élményt nyújt a turistáknak, de megóvásuk a nemzeti park feladata is. Beszélt a geoparkról is, amelynek egyik alapítója volt Szomolya, s amelynek mára több mint száz tagja van.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője méltatta Szomolya szerepét a kőkultúrában, az értékek megóvásában. Állami szervezet, önkormányzat, civilek is összefogtak az értékekért. Mint mondta, biztos abban, hogy meg fogják kapni a geopark címet.

A napon ismeretterjesztő előadások is elhangzottak, Kozma Attila, a Kaptárkő Egyesület tagja a szervezet tevékenységét mutatta be, a mára hungarikumnak számító kaptárkövek védelméért tett erőfeszítéseiket, a Siroktól Kácsig tartó kőkultúra-útvonal kialakítását, a rendszeres rendezvényeket. Pecsmány Péter doktorandusz a térség földtörténeti múltját mutatta be, az egykori tengert, az igen aktív vulkanikus tevékenységet, a kaptárkövek kialakulásának folyamatát, a mai aktív törésvonalat. Megemlítette, hogy a geopark brand a turizmussal, a klímavédelemmel, a kutatás-fejlesztéssel is együtt jár.

A kaptárkövek legszebb előfordulása élményt nyújt a turistáknak – Rónai Kálmánné

Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a Pannon-tenger Múzemot ajánlotta mindenki figyelmébe, beszélt a bükkábrányi ősfákról, a Kárpátok ásványairól, de a Dínók földjén kiállításról is.

Szomolyára ellátogatott az UNESCO Globális Geopark hálózat két szakértője, Henning Zellmer és Bojan Rezun is. Ők néhány nap alatt körbejárták a Bükk-vidék Geopark értékeit, megfordultak Sirokban, Egerszalókon, Egerben, Szilvásváradon, Nagyvisnyón, Bélapátfalván, Lillafüreden, Kisgyőrben, valamint Felsőtárkányban is.

A két küldött a területbejáráson szerzett tapasztalatai alapján készítette el a Bükk-vidék Geopark értékelési dokumentációját.

(A borítóképen: Tállai András méltatta Szomolya szerepét az értékmegóvásban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában