1956-os forradalom és szabadságharc

2021.10.21. 09:00

Így ünnepli a megye október 23-át

Megyénk települései színes programokkal készültek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának megünneplésére.

20201023 Szombathely 1956 október 23-ai ünnep: A szombathelyi városi megemlékezés a Jáki úti temetőben kezdődött a mártírhalált halt dr. Welther Károly, a forradalmi események egyik legjelentősebb helyi alakja sír emlékének megkoszorúzásával. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: ÉM

Fotó: Unger Tamás

Az Észak-Magyarország hagyományosan csokorba gyűjtötte megyénk városainak, nagyobb településeinek október 23-ával kapcsolatos ünnepi programjait.

Október 21., csütörtök

MEZŐKÖVESD

16.00 – A rendezvényközpont melletti téren mutatják be Szíki Károly A szabadság magvetői 1956 című könyvét.


Október 22., péntek

ABAÚJSZÁNTÓ

15.00 – Emlékezés az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeire az 1956-os emlékműnél a Béke utcában. Karády István ünnepi műsora.

ALSÓZSOLCA

17.00 – Megemlékezés az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban. Ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Szilágyi László polgármester. Közreműködik Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze.

BÜKKÁBRÁNY

15.00 – A II. András téren ­emlékeznek meg a forradalomról, ünnepi beszédet mond Szalai Szabolcs polgármester, ­énekel a Bükkábrányi Népdalkör, majd koszorúzás következik.

EDELÉNY

10.00 – A 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét tartanak a görögkatolikus templomban.

11.00 – Koszorúzás az 1956-os emlékműnél. Verset mond Hajdu Zoltán, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanulója.

EMŐD

17.00 – Ünnepi megemlékezés az Emődi Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. Ünnepi beszédet mond Tállai András országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködnek az Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai. A műsor felvonulással és koszorúzással zárul. Közreműködik Emőd Város Fúvószenekara. Az ünnep alkalmából kiállítás tekinthető meg Széphalmi Jurkó László iparművész műveiből 1956! címmel.

ENCS

16.00 – Koszorúzás Nagy Imre szobránál és az emlékfánál a Petőfi parkban.

16.30 – Ünnepi megemlékezés az Encsi Váci Mihály Gimnázium és Kollégium aulájában. Beszédet mond Major Éva önkormányzati képviselő, műsort adnak az Encsi Váci Mihály Gimnázium és Kollégium diákjai.

GÖNC

17.00 – Ünnepi megemlékezés a Rendezvényházban. Köszöntőt mond Vinter István, Gönc polgármestere és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet mond Vantal Zsolt, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár ezredese és Sajtos Szilárd őrnagy, közreműködik a Debrecen Helyőrségi Zenekar.

INÁNCS

13.00 – Ünnepi megemlékezés a Közösségi Házban. Ünnepi beszédet mond Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, ünnepi műsort adnak az Ináncsi Arany János Általános Iskola 6. osztályos tanulói és az iskola énekkara.

MEZŐKERESZTES

17.00 – A Hősök terén tartanak ünnepi megemlékezést koszorúzással, az általános iskolások és a Mezőkeresztesi Kamarakórus műsorával. Ezt követően fáklyás felvonulás indul, az iskola udvarán megkoszorúzzák a mezőkeresztesi csata emlékművét, műsort ad a Mezőkeresztesi Férfikórus.

MEZŐKÖVESD

11.00 – Megkoszorúzzák az 1956-os emlékművet.

11.30 – A közösségi házban adnak műsort a gimnázium diákjai. Ünnepi beszédet Tállai András mond.

MEZŐNYÁRÁD

14.30 – Ünnepi megemlékezés a könyvtár melletti emléktáblánál, ünnepi beszédet mond Bárdos József Szabolcs polgármester.

MEZŐZOMBOR

13.00 – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Béke kertben.

MISKOLC

10.00 – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal közös ünnepi közgyűlése az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a megyeháza dísztermében. Az ünnepi közgyűlést megnyitja Bánné dr. Gál Boglárka elnök. Köszöntőt mond dr. Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott. Beszédet mond dr. Varga Judit igazságügyi miniszter.

PUTNOK

10.00 – Himnusz, majd ünnepi beszéd következik a Serényi László téri emlékparkban. Ezt követően a Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsora. Koszorúzás az ’56-os emlékműnél, valamint a botlókőnél. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárul.

SAJÓBÁBONY

14.00 – Sajóbábonyi óvodások és iskolások őszi műsor-összeállítása a Borostyán Mihály Sportközpontban.

14.30 – Dr. Szilva István polgármester ünnepi beszéde. Az ÓMI Zenés Színház Ez a föld a hazám című műsor-összeállítása. Koszorúzás.

14.00 –16.00 – Kézműves-foglalkozások, tökfaragás.

18.50 – Crème de la pop

20.15 – Hooligans

SAJÓÖRÖS

18.00 – A Kiss Kata Zenekar előadása a kultúrházban.

18.30 – Séta az ’56-os emlékhelyre.

18.50 – Főhajtás, koszorúzás.

SAJÓSZENTPÉTER

10.00 – Sajószentpéteri városi ünnepség a művelődési központban. Ünnepi beszédet mond dr. Agonás Lajos, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője. Ünnepi műsor: a Mandala Dalszínház előadása. A műsor után koszorú elhelyezése a központ előtti emlékműnél.

SAJÓSZÖGED

14.30 – Ünnepi megemlékezés a művelődési házban. A Búzavirág Népdalkör ad műsort. Ünnepi beszédet mond dr. Gulyás Mihály polgármester. Zenés irodalmi összeállítás a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola diákjainak előadásában. Koszorúzás.

SÁROSPATAK

11.00 – Ünnepi műsor az Újbástya Rendezvénycentrumban, ahol dr. Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke mond beszédet. Ezt követően a rendezvény résztvevői a református temetőbe vonulnak, ahol koszorút helyeznek el a hősi emlékműnél. Az ünnepi műsorban az Árpád Vezér Gimnázium diákjai működnek közre.

SZERENCS

9.00 – Koszorúzás az Ifj. Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelep emléktáblájánál a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum diákjaival.

10.00 – Koszorúzás ifj. Tatay Zoltán emléktáblájánál a Jókai utca 16. szám alatt a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjaival.

11.00 – Koszorúzás Nagy Imre szobránál a Rákóczi út 111. szám előtt a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola diákjaival.

15.00 – Koszorúzási ünnepség a Kossuth téren az 1956-os emlékműnél. Köszöntő: Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere. Közreműködik: Hegyalja Pedagógus Kórus.

16.00 – Ünnepi műsor a Rákóczi-vár színháztermében. Ünnepi beszéd: dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. A sárospataki 8kor Színház előadása „Egmont-nyitány” címmel.

SZIRMABESENYŐ

14.00 – Megemlékezés a szirmabesenyői Hősök kertjében, ahol közösen helyezik el az emlékezés koszorúit.

SZOMOLYA

18.00 – A Közösségi Házban tartanak megemlékezést, beszédet mond Jurecska Györgyné polgármester, az ünnepi műsorban közreműködnek a Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör tagjai, valamint a szomolyai gyerekek. A műsor után koszorúzás az ­’56-os emlékműnél.

TAKTAHARKÁNY

15.00 – Megemlékezés a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár. A Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak megemlékező műsora. A Taktaharkányi Népdalkör műsora. A Taktaharkányi Községi Kórus műsora Nagy Attila ének-zene tanár, karnagy vezetésével.

TIBOLDDARÓC

8.00 – Az iskolában tartják az intézményi és községi megemlékezést.


Október 23., szombat

ENCS

8.00 – Együtt ’56-ért emlékfutás az Encs Városi Sportközpontnál. Fővédnök Bogár János ultramaraton-futó.

FELSŐZSOLCA

9.30 – Megemlékezés a kegyeleti parkban. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Közreműködik Kardos Katalin előadóművész, a Nyugdíjas Férfi Népdalkör és Csiszár István népzenész. Az ünnepség után lesz a hagyományos Turulfutás.

15.00 – Varga Csaba fotográfus lentikuláris fotókiállításának megnyitója 56 múlt és jelen címmel a Bárczay-kastélyban. Köszöntőt mond Szarka Tamás polgármester. A kiállítást megnyitja Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja. Közreműködik Csiszár István népzenész. A kiállítás kurátora Papp Ferenc.

HEJŐKERESZTÚR

17.00 – Megemlékezés az általános iskola aulájában. Beszédet mond Demeterné Zeleni Enikő polgármester. Fellép a daloskör, verset és prózát mond Vadász Ildikó és Hegedűs Karolina. Közreműködik Répásné Elek Boglárka hegedűművész.

INÁNCS

18.00 – Emlékfutás. Gyülekezés a Közösségi Háznál 17.30-kor. Az emlékfutás után fényjáték a 750 éves Ináncs emlékére.

KAZINCBARCIKA

10.00 – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás az ’56-os emlékműnél. Fellépők: Jancsó Dóra színművész, Molnár Csenge, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány tagja és a Kodály Zoltán Művészeti Iskola Fúvós­zenekara.

MEZŐCSÁT

18.00 – Fáklyás felvonulás, ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A fáklyás felvonulás a Művészetek Háza elől indul a Lila Akác Nyugdíjas Klub kórusának műsorával. A menet a Hősök terén megáll, itt rövid interaktív műsor következik Pénzes János, a Mezőcsáti Színtársulat és a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködésével, majd a Történelmi emlékkőnél rövid főhajtással emlékezés az 56-os hősökre. A Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ünnepi beszédet mond Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepi műsorban közreműködik Kövesdi Szabó Mária Magyar Örökség díjas és Jászai Mari-díjas színművész (Kassai Thália Színház), Cselepák Balázs és Kurucz Dániel színművészek (Győri Nemzeti Színház), valamint Varga Krisztina zongoraművész és Soós Gábor hegedűművész.

MISKOLC

9.00 – Megemlékezés a Romek-emlékoszlopnál és a Zsolcai kapui emléktáblánál, ahol Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő mond majd beszédet.

9.45 – A Nagy Imre- és a Misley-emléktáblánál a forradalom fiatalon meggyilkolt mártírja előtt Szopkó Tibor alpolgármester tiszteleg ünnepi beszéddel.

10.15 – Miskolc város elesett hőseinek emlékművénél és Nagy Attila szobránál megemlékezés.

10.30 – A Széchenyi- és a Szabó Lőrinc-emléktáblánál megemlékezés.

11.00 – Oláh Miklós szobránál és a Digép-munkásgyűlés emléktáblája előtt megemlékezés.

11.15 – A Megyei Munkástanácsok, illetve Babits László emléktáblájánál helyezik el a tisztelet és az emlékezés virágait.

12.00 – Veres Pál, Miskolc polgármestere mond ünnepi beszédet a Petőfi-szobornál.

13.00 – Cseléné Figula Edina tiszteleg a forradalom hősei előtt a miskolc-szirmai világháborús emlékműnél.

18.00 – A Miskolci Nemzeti Színházban tartanak ünnepi műsort.

NAGYBARCA

18.00 – Ünnepi megemlékezés a Művelődési Házban. „Október tűzvirága” – az Éltető Lélek Irodalmi Kör műsora.

NYÉKLÁDHÁZA

10.00 – Istentisztelet a ládházi református templomban.

10.45 – Ünnepi műsor a Szabadság téren. Köszöntőt mond Tóth Balázs polgármester. Történelmi visszatekintés dr. Fekete Sándor egyetemi adjunktus előadásában. A műsorban közreműködik a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar. Verset mond Magyar Gréta, a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

ONGA

12.00 – Négy település megemlékezése a Turul-emlékműnél. Köszöntőt mond Sváb Antal, Szikszó város polgármestere. Koszorúzás. Közreműködik a Szikszói Református Énekkar, Balázs István versmondó, a Görömbölyi Gárdonyi Táncszínház és Kátai Zoltán lantművész.

ÓZD

15.00 – Megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: Janiczak Dávid polgármester. A történelmi egyházak képviselőinek könyörgése, majd ünnepi műsor az ÓMI Zenés Színház elő­adásában. A megemlékezést koszorúzás zárja.

SÁTORALJAÚJHELY

8.30 – Az ’56-os emlékjelnél Szamosvölgyi Péter polgármester mond köszöntőt, valamint a megjelentek elhelyezik az emlékezés koszorúit, virágait. Ezután a Latabár Színházban kezdődik a városi díszünnepség. Az ünnepi beszédet Veszprémi Zsuzsanna, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke mondja. A város díjainak átadását követően Miénk e föld címmel emlékező műsor következik, amelyben Cselepák Balázs és Kurucz Dániel, a Győri Nemzeti Színház művészei működnek közre.

SZENDRŐ

15.00 – Szendrő Város Önkormányzata városi megemlékező ünnepséget tart a Hősök terén az ’56-os emlékműnél. Emlékezőbeszédet mond dr. Hatvani Zoltán volt országgyűlési képviselő. Az áldozatokért, elhunytakért könyörgést mond Benke András református tiszteletes és Szűcs Zsolt római katolikus plébános. Az emlékező műsorban közreműködnek a miskolci 4-Dance Club Táncstúdió tagjai, valamint az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanárai. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárul.

SZERENCS

10.00 – Tisztelgő emlékezés ifj. Tatay Zoltán sírhelyénél a református temetőben a 792. számú Bocskai István Cserkészcsapat Ifj. Tatay Zoltán Rajával. Közreműködik: Nagy József (szavalat). Ezt követően Oleár István sírjának felkeresése a katolikus temetőben.

16:00 – Hajnali-gála. A fennállásának 15 éves évfordulóját ünneplő Hajnali Néptáncegyüttes ünnepi műsora a Rákóczi-vár színháztermében. A belépés díjtalan. Védettségi igazolvány nem szükséges.

SZIKSZÓ

11.20 – Megrendezik a hagyományos Turulfutást, gyülekező az Angel Petrol benzinkút parkolójában.

12.00 – Déli harangszó a Turulnál, ünnepi beszédet mond Sváb Antal, Szikszó város polgármestere. Koszorút helyeznek el Arnót, Felsőzsolca, Onga és Szikszó polgármesterei. Az ünnepség Historica-koncerttel zárul.

TISZAÚJVÁROS

10.00 – Ünnepi megemlékezés a tiszaszederkényi hősi emlékműnél. Beszédet mond Kelemen Alíz egyetemi hallgató. Az ünnepi műsorban közreműködik az Eötvös Diákszínpad és a Club 96. Fiatalok Egyesületének tagjai. Koszorúzás. Mécsesek és koszorúk elhelyezése.

10.30 – Megemlékezés az ’56-os emlékhelynél. Ünnepi beszédet mond dr. Kákóczki Balázs történész. Az ünnepi műsorban közreműködik az Eötvös Diákszínpad és a Club 96. Fiatalok Egyesületének tagjai. Koszorúzás. Mécsesek és koszorúk elhelyezése.

(A borítóképen: A lyukas nemzeti zászló október 23-a jelképévé vált)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában