Különleges ünnepség

2021.10.12. 14:30

Gibárton „hollywoodi” emléktáblát avattak

Különleges ünnepségre gyűltek össze a napokban Gibárton, az egykori Szepessy-kúria, a mai polgármesteri hivatal udvarán.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Emléktáblát avattak a négyesi Szepessy Zoltán (1887–1932) egykori encsi főszolgabíró és felesége, az előbb Németországban, aztán Hollywoodban is híressé vált filmszínésznő, Putty Lia (1897–1931) emlékére – közölte lapunkkal dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. A honatya felidézte, egy korabeli újság így jellemezte őt: „Szepessy Zoltán kitűnő tisztviselő. Pontos és kötelességtudó… Szerette a hívatását, és járásának közönsége is szerette őt. Szerette benne az igazságos tisztviselőt és a halk szavú embert… Szerette a színházat, az irodalmat és a sportot, barátja volt a művészeteknek és a szépnek.”

Visszaemlékezés

A képviselő azt is közölte: Szepessy Zoltán főszolgabírónak köszönhető Encsen, hogy 1926-ban bevezették a villanyt, és 1928-ban szerepe volt a járdák építésének elindításában, a csendőr- és pénzügyi laktanya felépítésében. Ugyancsak neki köszönhető, hogy 1929-ben fásítási programot kezdtek a településen, 1930-ban pedig lobbizásának eredményeképpen felépült a római katolikus elemi iskola. Ugyancsak neki köszönhető a színház működése és számtalan sportesemény megszervezése is. Munkáját még jobban felértékeli az a tény, hogy mindez egy olyan időben történik, amikor Abaúj gazdaságát duplán sújtotta a trianoni elzártság és a nagy gazdasági világválság előszele – hangzott el a rendezvényen.

A képviselő kiemelte: nem csoda, hogy fiatalon, 45 éves korában – a 12 éve viselt családi tragédiája és családi gazdaságának nagy gazdasági világválság okozta csődje miatt – összeroppant. De a rövid élete ellenére is az Abaúj és Encs közösségéért végzett fejlődésért olyan gazdag örökséget hagyott maga után, ami ma is példaként állhat mindenki előtt – fogalmazott dr. Hörcsik Richárd. Az emléktáblát a képviselő Bokor Balázzsal, a Magyar Hollywood Tanács elnökével közösen avatta fel. Az eseményen köszöntőt mondott Soltész István polgármester.

( A borítóképen: Az emléktábla-avatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában