MNB-javaslat

2021.10.30. 07:00

Garzonboom jöhet: hamarabb „beléphetnek” a fiatalok a lakáspiacra

Garzonboomot okozhat és több tízezer fiatal lakásvásárlását segítheti az MNB javaslata.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jövőben évente akár húszezerrel is több fiatal hamarabb jelenhet meg a lakáspiacon, ha egy jegybanki javaslatból valódi szabályozás lesz, ugyanis az önrészre vonatkozó jelenlegi 20 százalékos limit jelentősen, akár 10 százalékra csökkenhet. Bár egy ilyen megoldás nagyobb törlesztőrészlettel járhat együtt, a fiatalok hamarabb „beléphetnek” a lakáspiacra, így a jövőbeni lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagíthatják. Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosban az első lakásnak megfelelő, legfeljebb 40 négyzetméteres használt lakások átlagos négyzetméterára 830 ezer forint a kínálati piacon. A megyeszékhelyek közül Miskolcon viszonylag kevesebbért, 361 ezer forintért kínálták eladásra a maximum 40 négyzetméteres használt lakásokat.

Hamarabb összejöhet

Dávid árgus szemekkel figyeli a lakásárakat, az első saját otthon megteremtéséhez – mint sokaknak – az elszabadult ingatlanárak miatt várhatóan hitelfelvételre lesz szüksége. Nem akart elviselhetetlen mértékű törlesztőrészletet, családalapítás előtt állva gondolni kell a várható újabb költségekre. A fővárosban gondolkozik a jelenlegi munkalehetőségei miatt is, és jó pár éve gyűjti az önrészhez szükséges tőkét. A jelzett új szabályozás esetében azt is jelentené, hogy jobb kondíciókkal rendelkező otthonba költözhetne, anélkül hogy az összes megtakarítását felemésztené a tranzakció – ismertette a körülményeket.

Barbara némiképp kedvezőbb helyzetben van, bár fiatal végzősként még a kereseti lista alsó szektorában foglal helyet. Ezért is fogadta örömmel a felvetést, mert bár egyelőre kevés a megtakarítása, a szakmájában rejlő potenciál segítségével könnyebb szívvel tud bevállalni hosszabb futamidőt is. Így az egy-két év múlva tervezett kiköltözés a családi otthonból egészen közelivé válhat. Nem utolsósorban szeretné a családalapítási támogatást is igénybe venni, és a hiteltörlesztésben – legalábbis kezdetben – számít a szülei segítségére is – fejtette ki.

Jelentős kiadás

A money.hu kalkulációi szerint 29–33 millió forint hitelösszegnél a végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelek havi törlesztője 166–191 ezer forint lenne. Ez azonban a huszonéves fiatalok idei első féléves 244 ezer forintos nettó átlagos fizetését nézve jelentős kiadás, és nem fér bele az úgynevezett adósságfékszabályokba, amelyek szerint 500 ezer forint nettó jövedelem felét lehet hiteltörlesztésre fordítani. Ugyanakkor több államilag támogatott megoldás elérhető a fiataloknak, amelyek igénybevétel esetén mégis komoly lehetőséget nyújtanak az első lakás megszerzéséhez. A gyermekvállalást tervező házaspároknak például a babaváró kölcsön is opció, amelynek segítségével több tízezer forinttal szorítható le a havi törlesztés. A házaspárok esetén pedig mindketten lehetnek adóstársak, ebben az esetben több jövedelemre oszlik el a hitelteher. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az első lakáshoz jutás sok esetben a szülők segítségével történik, akik vagy közvetlen támogatással, vagy a hitel adóstársaként tudják segíteni a fiatalokat, s így már rábólinthatnak a bankok az igénylésre.

Javulnak az esélyek

Balogh László azt is hozzátette, a 25 év alattiak szja-mentessége javítja a fiatalok esélyeit, ezzel ugyanis magasabb lesz a nettó jövedelmük 2022- ben. Könnyítést jelenthetne az érintett fiataloknak az is, ha a 10 százalékos önrész mellett valamilyen állami garanciaprogram kapcsolódna a kölcsönhöz. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha a javaslat életbe lép, akkor amellett, hogy élénkítheti a használt és új garzonok piacát, az albérletpiacra is hatással lehet.

„Egyrészt csökkentheti a kiadó lakások iránti keresletet, ha még többen döntenek az ingatlanvásárlás mellett, másrészt pedig növelheti az igényt az eladó garzonlakásokra, mivel ezek jelentik a belépőszintet az ingatlanpiacra. A fiatalok minél előbbi ingatlanhoz jutása azt is jelentené, hogy onnantól kezdve a jövőbeni lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagítanák.” É

(A borítóképen: Hatalmas öröm, ha végre beköltözhet a pár a közös otthonba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában