Ingatlanpiac

2021.10.31. 11:30

Érzékeny az albérletek piaca

Visszaállt Miskolcon a járvány előtti szint, 2021 tavasza óta drágulnak az albérletek.

Kiss Daniel

Fotó: Shutterstock

Jellemző volt egyfajta szezonalitás hosszú évekig az albérletpiacra. A késő nyári időszakban a nagyvárosokba be- és visszaköltöző egyetemisták felfelé húzták az árakat, vagyis egyszerre tízezrek kerestek bérelhető ingatlanokat. Ez a korábbiakhoz hasonló roham a koronavírus-járvány miatt idén nyáron nem történt meg – derül ki a GDN Ingatlanhálózat közleményéből.

Kényelmesebb turistának lenni

„A pandémiát megelőzően azért szálltak el az albérlet­árak, mert rengetegen az ­airbnb-s lakáskiadásban gondolkoztak, ezzel pedig az egész piacot átalakították. Ahogy megjelent a koronavírus Magyarországon, eltűntek a turisták, és óriási kínálat keletkezett, ami értelemszerűen árcsökkenést eredményezett. De sokan még mindig nem tértek vissza a rövid távú ingatlan-bérbeadáshoz” – magyarázta a piaci helyzetet Gadanecz Zoltán.

A szakértő szerint a környező országokhoz viszonyítva Magyarországon kényelmesebb turistának lenni: itt nincsenek szigorú korlátozások, és még maszkviselési kötelezettség sincs, ezért aki nem fél annyira a vírustól, az szívesebben látogat el hozzánk.

Szükséges korrekció volt

A kínálattal szemben a keresletet az befolyásolta, hogy a járvány kiszámíthatatlansága miatt nem minden egyetemista vágott bele a hosszú távú lakásbérlésbe, inkább alternatív megoldásokhoz nyúltak.

Két éve még a fizetésekhez mérten kiemelkedően magasak voltak hazánkban az albérletárak, ezért némi korrekció ráfért már erre a piacra – hívta fel a figyelmet Gadanecz Zoltán.

Egy átlagos, kétszobás lakás bérleti díja a fővárosban havi 160 ezer forintot is elért 2020 elején, ehhez képest ­100-110 ezer forintra estek vissza, és minimális emelkedéssel még most is csak 120 ezer forintba kerülnek az ilyen ingatlanok havonta. Tehát még mindig sehol nem vagyunk a járvány előtti szinthez képest – tette hozzá az ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Miskolcon már elérték

Viszonyításképpen Miskolcon az egyszobás lakások bérleti díja jelenleg 50–80 ezer forint, a kétszobásoké pedig 70–110 ezer forint körül mozog az ingatlan.com-on található hirdetések alapján.

Az ingatlannet.hu statisztikái alapján az albérletek négyzetméterára bár Budapesten jóval elmarad a járvány előtti (2019. nyári) csúcstól, Miskolcon ezt a csúcsot (2019. ősz) már idén tavasszal elérték. Míg a járvány előtt egy átlagos miskolci albérlet díja kétezer forintba került négyzetméterenként, ez jelenleg a kétezer-négyszáz forintot közelíti. KD

(A borítóképen: Beköltözés az albérletbe – a fővárosban még nem állt vissza a pandémia előtti díjszint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában