közlekedési beruházás

2021.10.21. 20:00

Épül már a 26-os elkerülő útja

Jól láthatóan nagy ütemben dolgoznak a 26-os számú út elkerülő szakaszának építkezésén.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Sok évtizedes álom – a 26-os út Sajószentpétert és Berentét elkerülő szakaszának – valóra váltása indult el jelképesen a június 29-i ünnepélyes alapkőletétellel, azóta pedig ­gyakorlatban is a terület előkészítésével és az egyes műtárgyak építésének megkezdésével.

A kormány eldöntötte

Kétségtelen, hogy a környéken élőknek hosszú ideig kellett várni, hogy kézzelfogható közelségbe kerüljön az áhított elkerülő út, amely több parlamenti cikluson keresztül kiemelt téma és cél volt az érintett országgyűlési képviselők számára.

A kormány már évekkel ezelőtt jelezte, hogy fontos közlekedési beruházásként tekint a 26-os elkerülőre. Egy nagyon fontos konkrét lépés volt aztán a 1745/2020. (XI. 11.) kormányhatározat, amely a „kiemelt társadalmi ­igényeken alapuló egyes közútfejlesztések megvalósításához kapcsolódó intézkedésekről” szólt.

A kormányhatározatban az ország négy közútfejlesztése szerepel a kiemeltek között. Nevesítve volt benne a 37-es számú főút Gesztely és Szerencs közötti szakaszának négynyomúsítása mellett a 26-os utat tehermentesítő 260. számú főút Sajószentpéter–Berente elkerülő szakaszának megépítése.

Az idén június 29-én megtörtént alapkőletétel pedig minden kétkedést elcsendesített. „Ez az alapkő mérföldkő is egyben, amely megnyit egy másik korszakot az itt élő emberek számára is...”

Fontos gazdasági szerep

Ezt Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője mondta akkor jelezve, hogy országgyűlési képviselőként fontos számára az elkerülő út ügye. „A 26-os elkerülő út megépítésének nettó összege mintegy 35 milliárd forint, amely sokszorosan megtérülhet, hiszen minden megépülő, korszerű út befektetőket motivál, és hozzájárul a gazdasági fejlődéshez is” – hangsúlyozta.

A projekt úgy fest, hogy a 26-os út elkerülőjeként funkcionáló 260-as számú út Sajószentpéter és Berente közötti új nyomvonalon épül meg, 2-szer 1 sávos kialakítással, 10,6 kilométer hosszúságban. Az elkerülő út és a 27-es számú – Edelény és Szendrő felé haladó – főút csatlakozásánál, valamint a 2606. jelű Kazincbarcika–Múcsony összekötő út csatlakozásában új körforgalmi csomópontokat építenek meg. A valamivel több mint 10 kilométeres elkerülő út keresztezi a vasutat és a Sajó folyót is, ami miatt összesen 8 darab új hidat is meg kell építeni. Mivel az elkerülő út a Sajó folyó völgyében vezet, amely egykor a Sajó árterülete volt, ezért a beruházáson belül vízrendezést – vagyis mederkorrekciót, meder- és partbiztosítást – is végre kell hajtani. A Sajó mentén árvízvédelmi funkciókat ellátó töltések korrekciója, átalakítása is megtörténik, hogy a folyó árvize esetén a közelben lévő települések lakóingatlanjainak védelme biztosított legyen.

Árvízvédelmi beruházások

A 260-as számú út építésének várható befejezési időpontja 2024 eleje. A kivitelezés jogát közbeszerzési eljáráson a HE-DO Építő Zrt. és a Soltút Kft. szerezték meg.

Az elkerülő út építéséhez egyébként szorosan kapcsolódik a 2606-os jelű Kazincbarcika–Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója is. A két összefüggő beruházás révén a települések forgalma, az utazási idő és a baleseti kockázat is nagymértékben csökkenthető lesz. Emellett pedig mérséklődik a forgalom okozta zaj és a környezeti ártalmak okozta terhelés is. A közlekedés biztonságosabb lesz, és gyorsabban elérhetővé válik a környező térségekből Miskolc, Budapest, valamint az M30-as, M3-as, M25-ös gyorsforgalmi utak.

(A borítóképen: Az elkerülő nyomvonalát alakítják ki a munkagépek)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hamarosan-epulhet-az-elkerulo-5590577/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában