Szikszó Város Napja

2021.10.13. 16:00

Elismerések a törökverés évfordulóján

Díjazottjaival és játszótéravatással ünnepelte meg a város napját Szikszó.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

A város napját ünnepelték október 8-án Szikszón, amelynek keretében délután egy új játszóteret avattak, majd az Inkubátorházban ünnepi közgyűlésen adták át a város elismeréseit.

Új elismerések

A szeptemberi közgyűlési ülésen megreformálták a korábbi díjazási rendeletet, ennek értelmében négy elismerést adtak át ezúttal: a Szikszó Város Díszpolgára címet, a Pro Urbe – Szikszó Városért díjat, Szikszó Város Nívódíját és a „Jakobus nobilis” polgármesteri elismerő oklevelet. A díszpolgári címet olyan szikszói kaphatja meg, aki egész életművében maradandót alkotott a városban és azon kívül is.

A Pro Urbe díjat olyanok kapják, akik hosszú évtizedeken keresztül maradandót alkottak a város életében a saját területükön. A nívódíj azoknak jár, akik az adott évben alkottak maradandót. Míg a polgármesteri elismerő oklevelet azon városi dolgozók kapják, akik lelkiismeretesen, kiemelkedően végzik munkájukat. A díj az első ismert, írásos emlékkel is rendelkező szikszói elöljáróról, Jakab nemesről van elnevezve.

Az ünnepi eseményt az Inkubátorházban Sváb Antal polgármester nyitotta meg, aki ­elmondta, 1588. október 8-án, 433 évvel ezelőtt ilyentájt már égett az egész város, és a szikszóiak az utolsó erejükkel védték a református templom tornyát. Öt évvel ezelőtt döntött úgy a képviselő-testület, hogy erre az eseményre emlékezve október 8-a legyen a város napja.

– Nyakas magyarként a szikszóiak azt mondták, hogy azt az adót nem hajlandóak befizetni, amelyet a török kirótt rájuk. A török válasz erre az volt, hogy egy 10-12 ezres sereggel vonult fel a 2000-2500 fős magyar és német véderő ellen. 1588. október 8-án délután háromkor kezdődött el a csata, amely gyorsan végigsöpört az egész városon, amely akkor kétezer lelket sem számlált, és néhány száz házból állt. Amikor már minden veszni látszott, jött a magyar furfang, a véderő vezetője úgy döntött, hogy egy titkos trombitaszóval olyan jelet ad, amely azt jelzi, hogy nagy felmentő sereg érkezik. Ez nem volt így, de a harcosok új erőre kaptak, és megvédték a települést a nagy túlerő ellen, olyan fricskát adva a törököknek, mint amilyet Eger alatt szenvedtek el. Innen ered a Törökhalom elnevezés is a városban, ahol az elesett török holttesteket gyűjtötték össze – mesélte a polgármester.

Elvégzett feladatok

Az akkori győzelem nemcsak Magyarországon volt hír, de a határokon túl is.

– Nagyon komoly és szép nap ez a mai, hogy mennyire, azt jól jelzi, hogy akkor, 433 évvel ezelőtt a győzelem hírére Bécsben hálaadó misét adtak azért, hogy Szikszót megvédték a töröktől. Ilyen esemény kevés van egy város életében. Ma már egészen más feladataink vannak, és mindenki a saját területén igyekszik elvégezni azt a munkát, amely ránk szabatott, ezért is vagyunk ma itt, és ünnepeljük azokat, akik a városban a maguk területén maradandót alkottak – mondta Sváb Antal.

Az elmúlt másfél év elvégzett feladatai közül címszavakban sorolt fel néhányat a polgármester, megemlítve, hogy parkolókat építettek, játszóteret adtak át, kondiparkot adtak át, támogatásokkal igyekeztek helyben tartani a szikszóiakat. Igyekeznek mindent megtenni a maguk területén, hogy a hősökhöz méltóak legyenek.

Ünnepi műsor

„Hálás vagyok azért, hogy ennyi elismerést oszthatunk ki, és ennyien vannak, akik sokat tesznek Szikszóért a város határain belül és azon kívül is” – tette hozzá.

A díjak átadását követően a város és kitüntetettjei tiszteletére a Hassler Énekegyüttes, a Miskolci Egyetem Női Kara, Gál Eszter zongoraművész és Szabó Péter énekművész adott klasszikus és népszerű dallamokból összeálló műsort.

(A borítóképen: A 2021-es év városi díjazottjai és a képviselő-testület tagjai)

Szikszó város elismeréseit kapták

Szikszó város díszpolgára lett Garbóczi Ferenc, a Garbóczi Cukrászda vezetője. A meghatódott díszpolgár elmesélte, utoljára húsz éve állt mikrofon előtt, amikor egy lottósorsolás részese volt. „Nem vagyok a szavak embere, inkább elkészítek egy dobostortát vagy karamellfagyit, de most szeretném szeretettel és tisztelettel megköszönni polgármester úrnak, a képviselő-testületnek és a szikszóiaknak ezt a rangos díjat, amit kaptam” – mondta.

Pro Urbe – Szikszó Városért díjban részesült Zsiga László pedagógus, aki negyven éve gyűjti az egykori abaúji parasztgazdaságok eszközeit, melyekből kertmúzeumot hozott létre a városban. Valamint Lengyelné Bendzsel Éva pedagógus, gyógypedagógus, sportpedagógus, aki nyugdíjas évei alatt is aktívan tanítja a gyerekeket úszni a városban.

Szikszó Város Nívódíját vehette át dr. Papp Ferenc, írói nevén Nemes P. Ferenc prózaíró és Kohári Szabolcs hosszútávfutó.

„Jakobus nobilis” polgármesteri elismerő oklevelet kapott Nagy Lászlóné, a szociális szolgáltatóközpont munkatársa, Somlyai Katalin, a városi óvoda munkatársa, Tokár András, a szabadidőközpont és könyvtár munkatársa, Zsák Lászlóné, a Sixo Tender Kft. munkatársa, illetve az önkormányzat dolgozói közül Dobos Istvánné, Horváthné Steiner Andrea, Hackné Nagy Ilona és Szarkáné Huszka Krisztina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában