Interjú dr. László Zsuzsannával

2021.10.28. 07:50

Demeter Ervin elnézést kért Kriza Ákos özvegyétől, családjától

Az özvegy elfogadta az elnézést kérést, így a büntetőeljárás befejeződött.

Írásban kért elnézést Kriza Ákos családjától Demeter Ervin a héten tartott bírósági tárgyaláson, amelyet Kriza Ákos özvegye, dr. László Zsuzsanna indított kegyeletsértés miatt.

A nyilatkozatot Demeter Ervin ügyvédje útján juttatta el az özvegyhez

Több mint kilenc hónapja, hogy január 18-án elhunyt dr. Kriza Ákos, az ön férje, két gyermekének édesapja, Miskolc volt polgármestere. Itt van a halottak napja, közeledik a karácsony. Milyen az élet nélküle?

Itt maradtunk magunkra, nagyon hiányzik a gyermekeinknek és nekem is. Nagy űrt hagyott maga után.

Milyen ember volt?

Mindenkinek csak ilyen kapcsolatot kívánok, mint amilyen a miénk volt. A párkapcsolatban az a lényeg, hogy egymás ambícióit segítsük, mindig számíthassunk egymásra. Ákossal ezek teljes mértékben megvalósultak, erősítettük egymást. Nagyon becsületes ember volt, úgy élt, úgy csinált mindent, hogy a gyermekeinek soha ne okozzon csalódást, gondot, s mindig büszkék lehessenek rá.

Dr. Kriza Ákos (1965–2021)

Voltak, akik Kriza Ákost – vélhetően politikai megfontolásból – „lerománozták” erdélyi származása miatt. Mennyire vallotta ő magát Miskolcinak?

Mi 1990-ben jöttünk át, telepedtünk le Miskolcon, két gyermekünk már itt született. Rendkívül büszke volt a magyarságára, a hazájára. Nagyon szerette Miskolcot, nagy potenciált látott a városban, a megyeszékhely fejlődésében. Élvezte a munkáját, nem is a politikai részt, hanem inkább a városfejlesztést és -szervezést. Állandóan ezen jártak a gondolatai.

Ön augusztusban büntetőfeljelentést tett Demeter Ervin – a kormányhivatal korábbi vezetője – ellen. Mi fájt önnek, önöknek leginkább?

Az erdélyi embernek a legnagyobb sértés, ha összefüggésbe hozzák a Securitatéval, a volt román titkosszolgálattal. Ráadásul úgy, hogy az illető már meg sem tudja védeni magát, én pedig nem szerettem volna, hogy ez a vád a levegőben maradjon, ezért tettem meg a feljelentést.

E héten volt a tárgyalás, ahol nem született ítélet. Miért?

A feljelentett ügyvédje átadott egy nyilatkozatot, amiben Demeter Ervin elnézést kért. Úgy döntöttem, hogy ezt elfogadom, mert nem az volt a célom, hogy Demeter Ervinről kimondják, rágalmazott – az legyen az ő lelkiismeretének kérdése –, csupán annyit szerettem volna, hogy ilyen vád ne fűződhessen a férjem nevéhez. Az elnézést kéréssel elégtételt kapott a férjem emléke és a családunk.

Dr. László Zsuzsanna szerint elégtételt kapott a családja | Fotó: Ádám János

Demeter Ervin személyesen nem kért bocsánatot?

Ott volt a tárgyaláson, de nem jött oda, nem beszéltünk.

A cikk szerzője: Csákó Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában