COVID-19

2021.10.21. 07:00

Csak a teszt ad biztos választ

A váró tele van betegekkel a háziorvosi rendelőkben, napról napra egyre nő a felső légúti tünetekkel jelentkezők száma.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A mostani koronavírusos megbetegedéseket a delta-vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak – olvasható a koronavirus.gov.hu weboldalon. A kormányzati portálon arra hívják fel a figyelmet, hogy a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Gyorstesztet biztosítanak

Hozzáteszik még, hogy regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni az első, elmaradt második és harmadik oltásra is. Továbbá újabb közel nyolcszázezer antigéngyors­tesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül – írja a portál.

A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Amikor felmerül a gyanú, hogy Covid–19-fertőzött a beteg, akkor használhatja a gyorstesztet, de küldheti ugyanúgy a mentőszolgálatot is a beteg lakására, ahogy a járvány korábbi szakaszaiban – mondta dr. Brei­tenbach Géza, a praktizáló háziorvosok egyesületének elnöke. Nagyon nem szerencsés, hogy a felső légúti tünetekkel bíró betegek a rendelőbe mennek, és egymás mellett ülnek a váróban, akár az is lehet, hogy a covidos a nem covidos mellett. Így lehet majd ragyogóan elterjeszteni a fertőzést – emelte ki a háziorvos.

Egyre több Covid–19-fertőzött van, ezért ha jellemző panaszokkal keresi meg a páciens telefonon, akkor küldi a mentőt tesztelni, nem hívja be a rendelőbe a többiek közé, hogy esetleg még több embert megfertőzzön. A helyben, orvosi rendelőben való tesztelés nem kötelező feladata az orvosnak, csak lehetőség. A gyorsteszt 15 perc elteltével mutat eredményt.

Sokan hordják ismét

A háziorvos a maszk viselését szorgalmazza, helyesnek tartja, hogy egyre többen viselik ismét. A rendelőben elvárják a használatát, ahogyan a váróban is. Zárt terekben újra kötelezővé kellene tenni országos szinten is – vélekedett. A Covid–19-fertőzött betegek száma meredeken emelkedik fölfelé, és sajnos a beoltottak között is vannak megbetegedések.

A praxisában van egy beteg, aki a harmadik oltást követően fertőződött meg a vírussal, és csak remélni lehet, hogy enyhébb lesz a betegség lefolyása. Egyelőre lázas, köhög, és nagyon elesett, valamint a szaglása és ízérzése is elment, vagyis a Covid tipikus tüneteit produkálja – tudatta a háziorvos. Egyébként ez utóbbi, azaz a szagok és ízek nélküli világ nem jellemző tünete a delta-variánsnak.

Felelősen gondolkodnak

Mégis vannak, akiknél ez a tapasztalat. Komolyan kell venni a kórt továbbra is, az oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt. A harmadik oltásra folyamatosan jönnek a betegek a háziorvosi rendelőbe, első, második körös nála nincs, csak olyanok érkeznek, akik eddig is felelősen gondolkoztak, és ezért kérik az újabb vakcinát. A bizalom az oltásban nem rendült meg, a páciensek életét mentheti meg, ezt sokan tudják – hangsúlyozta dr. Breitenbach Géza. Hozzátette: a harmadik oltás fajtáját az első két felvett vakcina és természetesen a páciens kórképe határozza meg, az orvos tesz rá javaslatot, hogy melyiket kapja meg.

(A borítóképen: Mielőtt orvoshoz mennénk, érdemes telefonon időpontot foglalni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában