Jótékonyság

2021.10.17. 14:00

Civil szervezetek is kaptak a lisztből

A program legfelemelőbb pillanatait az adományosztó rendezvényen élhetik át a gazdák.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Ebben az esztendőben is nagy sikere volt a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű jótékonysági akciónak, amelynek a központi megyei rendezvényeit Putnokon tartották meg nemrégiben. A nemzeti program keretében 220 gazdálkodó több mint 46 tonna búzát adott össze ebben az esztendőben, amelyből 28 tonna liszt készült el. Ebből jutott a térségben működő civil szervezetek számára is, hiszen az akció egyik kiemelten fontos küldetése a jótékonyság volt.

Ennek érdekében először búzát, majd lisztet adományoztak a gazdák a rászorulók részére.

Megismételt eredmény

– Annak ellenére, hogy korábban a Kárpát-medencéből a gazdák gyengébb hozamról számoltak be, az adakozókedv semmit nem csökkent – fogalmazott a putnoki rendezvényen dr. Szabó Balázs, a Magyarok Kenyere program projektvezetője. – Ebből kiindulva az eddigi eredményeinket meg tudjuk ismételni, ami óriási fegyverténynek számít, ez pedig a programot a jövő szempontjából is előrehajtja. A mostani adományozóünnepség az egyik legfelemelőbb pillanata az évnek, de ezt rengeteg munka és országszerte, valamint a Kárpát-medencében nagyon sok rendezvény előzi meg.

A Magyarok Kenyere program tavasszal búzaszentelő ünnepségekkel kezdődik, majd ezt követően a gyűjtőnapokon és a kijelölt gyűjtőpontokon folyamatosan várják a búzafelajánlásokat. Augusztus 20-án jön az új kenyér ünnepe, ősszel pedig az adományosztó összejövetelekkel zárják le az évet ebből a szempontból. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem csupán a tizennégy kedvezményezett szervezet kapott lisztet, hanem rajtuk kívül jutott még a határokon túli, magyarlakta területekre is.

100 ezer embernek

– A külhoni régiók az adakozás szempontjából az elmúlt években jelentősen beleerősítettek – árulta el érdeklődésünkre dr. Szabó Balázs.

„Közel százezer ember mindennapi kenyeréhez tudunk így hozzájárulni” – dr. Szabó Balázs

– Az összes búzamennyiség majd fele onnan gyűlik össze. Természetesen ők is a rászorulóknak, elsősorban az idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, szociális intézményeknek adják ezt át. Ennek köszönhetően közel százezer ember mindennapi kenyeréhez tudunk így hozzájárulni. Minden évben erősítünk, és szeretnénk bővíteni a programot. Idén hosszabb távú terveket is megfogalmaztunk, mert nem pusztán segélyezésként szeretnénk definiálni ezt az évtizede tartó kezdeményezést. Eszközt és lehetőséget is szeretnénk adni a felemelkedésre azoknak, akik rászorulnak. Még idén 450 zsák kukorica-vetőmagot és 20 tonna búzavetőmagot is el fogunk juttatni Kárpátaljára, az ehhez szükséges termesztési technológiával együtt. Ezáltal igyekszünk megteremteni számukra az önálló boldogulás lehetőségét is.

Tiszapalkonyán őrölték

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod megyei elnöke, Taskó József kiemelte: a felajánlásokból nagyjából hasonló mennyiségű búza gyűlt össze, mint tavaly. A 46 tonnányi felajánlást beszállították a tiszapalkonyai malomba, ahol lisztté őrölték. Ebből ajánlottak fel olyan civil szervezetek számára, amelyek karitatív tevékenységet folytatnak megyeszerte.

„A 46 tonnányi felajánlást beszállították a tiszapalkonyai malomba, ahol lisztté őrölték” – Taskó József

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program az elmúlt 11 esztendő alatt amellett, hogy egységbe kovácsolta a gazdákat, megmutatta az összetartozás fontosságát, a magyarság erejét.

(A borítóképen: Riz Gábor országgyűlési képviselő beszéde a putnoki rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában