búcsú

2021.10.27. 11:30

Bezárt aMűvész Klubkávézó Miskolcon

„Ami történt, az nem elegáns” – fogalmazott Lajos András színművész, aMűvész Klubkávézó egyik pártolója.

Nagy-Hankó Krisztina

20210930 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Bezárt a kultúrális programokban bővelkedő A Művész kávézó, a Művészetek Házában. A záróesten egymást váltották a korábban fellépő előadók. képen: Balázs István, a kávézó eddigi üzemeltetője

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Szeptember 30-án családias hangulatú búcsúrendezvényt tartottak a Művészetek Házában működő kávézóban. A késő estébe nyúló eseményen felléptek azok a művészek, akik korábban is vendégei voltak a kávézó programjainak.

A búcsú, vagyis a bezárás bejelentése sok kultúrakedvelőt meglepett. A kávézó ingyenes programjait jegyezték a művészeti események sorában Miskolcon.

„Értetlenül állok a történtek előtt” – mondta Balázs István, aMűvész Kávézó programszervezője. Hozzátette: amikor megtörtént a váltás a Miskolci Kulturális Központ (MKK) élén idén márciusban, akkor megkérdezte az igazgató asszonyt, hogy maradhatnak-e, a válasz pedig az volt, hogy igen. Még élő szerződésük volt az intézménnyel. Ezt követően építették ki saját hangosítási rendszerüket a kávézóban, de sajnos közbeszólt a pandémia. Nehézkes volt az igazi nyitásuk, mert a lezárások folyamatosan érintették a vendéglátóipart. Pár hétre kinyithattak ugyan, de aztán megint be kellett zárniuk, viszont ezalatt online rendezvényeket tartottak – tette hozzá Balázs István.

Négynaponta egy rendezvény

Összesen 169 napig tudták valóban nyitva tartani a kávézót. Ez idő alatt 42 eseményt szerveztek. Sok partnerszervezettel dolgoztak, részben helyet biztosítottak nekik, de legtöbbször valamilyen együttműködés valósult meg. A közösségek száma megközelíti a negyvenet, túl ezen pedig egyének és könnyűzenei formációk színesítették a palettát – mondta a szervező.

Lehetőség volt a kávézóban fórumokra, a várost érintő beszélgetésekre vagy fiatal tehetségek bemutatkozására, de voltak előadói estek, filmvetítések is. Ahhoz, hogy a kávézó megfeleljen az elvárt igényeknek, több millió forint értékben hajtottak végre infrastruktúra-fejlesztést. Ez magában foglalja a bútorzat egy részét, kávéházi, technikai, informatikai eszközöket. Mivel nyilvánvalóan az „aMűvész” nemcsak kulturális programok színtere, hanem üzleti vállalkozás is, ezért ki kellett építeni a brandet. Ez újabb költségekkel járt, illetve ott van a kieső haszon, amit a hosszabb távra tervezett vállalkozás hozott volna.

Ugyan, kinek használ?

„Ha bezár a kávézó, az nem használ a városnak, hiszen annak nem jó az üzenete, hogy valami elkezdődött, sikeres, aztán megszűnik” – vélekedett a programszervező. Majd azzal folytatta: nem használ Miskolc közönségének sem, mert elesnek egy kulturális tértől, nem használ a városban élő művészeknek sem, akiknek ez egy fórum volt, ahol megjelenhettek, és az MKK-nak sem jó, mert a kiesett időszakban nincs bérletidíj-bevétele – tette hozzá Balázs István.

Eltérő irányvonal

Szerkesztőségünk felvette a kapcsolatot Majorné Bencze Tündével, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetőjével, aki levélben válaszolt a feltett kérdésre, amit szó szerint idézünk: „A Müha-kávézó elválaszthatatlan része a Művészetek Háza egységének. A működtető a Miskolci Kulturális Központ. Az intézmény törekvése, hogy a bensőséges helyszínt színvonalas kulturális programokkal töltse meg, melyeket egy szakmai stáb állít össze és a Müha munkatársai szerveznek a ház egységes művészeti koncepciójához illeszkedve. Ennek részleteiről hamarosan a sajtót is tájékoztatja a Miskolci Kulturális Központ vezetése. Az MKK korábban a Torontál-Style Építőipari Bt.-vel állt szerződéses jogviszonyban a Müha-kávézó működtetését illetően. A megállapodás kizárólag a vendéglátóegység üzemeltetéséről szólt a bt.- vel, semmi másról. Kulturális programok szolgáltatása, eseményszervezés nem szerepelt az egyezségben. Más nem történt, mint hogy a jelzett vállalkozással az MKK nem hosszabbít bérleti szerződést, amit pályáztatás nélkül is megtehet, saját jogkörében. A korábbi programokat a kávézóban nem minősíti az intézmény vezetése, hisz a szerződtetés nem ennek függvénye. Bár az intézmény most eltérő irányvonalat képvisel és más összefüggésekre épít, szeretnénk megköszönni Balázs István áldozatos munkáját és baráti kezdeményezéseit, és munkájához további sok sikert kívánunk” – emelte ki Majorné Bencze Tünde.

(A borítóképen: Balázs István a búcsúrendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában