Szabadidő

2021.10.20. 19:00

Az őszi szünet is lehet szórakoztató

Az utazást részben a megbetegedések egyre emelkedő száma miatt mellőzik az őszi szünetben.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Aki elutazik, az jobbára a határ innenső oldalán marad. A wellnesshétvégék vagy pár napos szállodai tartózkodások még mindig nagyon népszerűek, habár az áruk elég borsos. A legtöbb hotel és szállásadó – mivel általában nagy a kereslet ebben az időszakban – ünnepi felárat számít fel az őszi szünetre. A megyében élő, megkérdezett családok körében a rokonlátogatások és egynapos kirándulások lesznek előtérben a szünidőben. A nagyszülőknél lesznek Szombathelyen. Temetőjárást, rokonlátogatást és régi barátokkal való találkozást terveznek, esetleg kirándulást is – mondta a nagycsaládos édesanya, Paszternákné Tóth Júlia.

Nem maradt szabadsága

Dolgozik az őszi szünetben is, hiszen ő szinte sosem teszi le a lantot, de ezért cserébe kötetlen az időbeosztása – hangsúlyozta Ficsór Barbara. A három gyerekével egész héten ő lesz, viszont ha úgy adódik, hogy a munka elszólítja, akkor a kicsik mennek a nagymamához. Az édesapa dolgozik, nincs már szabadsága a korábbi online oktatás miatt. Ha jó idő lesz, akkor sokat lesznek a szabadban, de előre eltervezett programjuk nincsen – tette hozzá. A dolgozó szülőknek lehet nagy segítség az őszi szünetben az a napközis tábor, amit a miskolci Mókusodúban szervez Oláh-Zólyomi Gabriella. A programszervező édesanya saját gyermekei is a táborban töltik majd az iskolai és óvodai szünetet a többi 4 és 11 év közötti gyermekkel. A táborban sok beszélgetéssel, játékkal, kirándulással, testmozgással, valamint sütés-főzéssel készülnek a kicsik hasznos időtöltésére.

Együtt a család

Már alig várják, hogy őszi szünet legyen – mondta Soltészné Szemerszki Veronika. Hozzátette: két iskolásuk, egy ovisuk és egy bölcsisük van. Úgy szervezik, hogy mindenki otthon legyen, így az ovis és bölcsis sem megy közösségbe, hisz év közben alig vannak együtt a gyerekek. Nem wellnessrajongó a család, már csak a létszámuk miatt sem. A nagycsaládosok között nem jellemző az őszi szünet ily módon való eltöltése – fogalmazott az édesanya. Hisz ez kiemelt szezon, ami drágább is, hamarabb elfogynak a szabad helyek, és a nagycsalád öt főnél kezdődik, tehát több főre kell szállást, étkezést fizetni. Nagycsaládosként, kisgyermekesként számukra ez nem ideális, nem komfortos. Ha utaznak, akkor is önálló házat foglalnak valahol vidéken, ahol nem zavarnak másokat. A gyerekeknek is nagyobb a mozgásterük, mint egy szállodai szobában – vélekedett. Most inkább későn kelnek, ha van kedvünk és jó az idő, kirándulnak. Ha nincs kedvük, vagy rossz az idő, otthon töltik az időt.

Egy-két nap kirándulást is terveznek, például a Bükkbe, de a Zemplént is nagyon szeretik. Az édesanya kiemelte, hogy ilyenkor kevésbé népszerű helyekre szoktak menni, ahol nincs tömeg. De a nagyszülők telkére is kimennek majd, ahol kertészkednek, illetve a gyerekek rohangálnak kicsit. A tervek szerint rokonokat is fognak látogatni, valamint a gyerekek keresztszüleivel is találkoznak. A lényeg, hogy együtt legyenek, pihenjenek, játsszanak. Sokat lesznek kint a napsütésen, akár bicajozhatnak is, de megfőzi a kedvenc ételeiket, és süteményt is süt – hangoztatta Veronika.

Maradnak a szokásaiknál

Belföldre mennek egy szállodába wellnessezni, az őszi szünetben általában elutaznak valahová – mondta Nemes Brigitta. Náluk az egyik gyermek már felnőtt, így csak a kisebbiket viszik magukkal. Az édesanya pedagógus, ezért neki kötelező szabadság a szünidő. Az is lehet, hogy eleget tesznek majd az utazást követően egy meghívásnak, egy igazi halloween-buliba kaptak invitálást egy baráttól.

(A borítóképen: Nincs is jobb egy erdei felfedezőtúránál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában