templom szentelés

2021.10.18. 16:00

Az összetartozás sikere a mocsolyási templom

Érseki szentmise keretében szentelték fel Kisgyőr-Mocsolyástelep új római katolikus templomát. A szentmisét dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke celebrálta.

Balogh Csilla

Ternyák Csaba egri érsek (k)

Fotó: Vajda János

Régi vágya és álma teljesült a mocsolyástelepieknek azzal, hogy felépült az itt élő római katolikus közösség saját temploma. Kisgyőr-Mocsolyástelep ismert szülöttje, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója évtizedeken át dédelgette magában a helyi templom megépítését. Mígnem a keresztlányával közösen gyűjtést indított a templom javára. Végül állami és egyházi támogatással, valamint a helybéli lakosok anyagi segítségével felépült az 50-60 fő befogadására alkalmas templom, amelyet szombaton szenteltek fel érseki szentmise keretében.

Egyszeri és vissza nem térő

Az ünnepélyes egyházi szertartást Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke végezte. Kiemelte: ritkán adatik meg, még egy püspök életében is, hogy templomot szentelhet. Egy közösség életében pedig egyedi, egyszeri és vissza nem térő alkalom. Nagy dolog az, amikor egy falu templomot kap, épít.

Onnantól kezdve a közösségnek olyan szimbóluma van, amelyik arra emlékezteti, hogy együvé tartozik. A templom szimbóluma annak a közösségnek, amely idejár imádkozni, idejár Istent dicsőíteni és dicsérni. A templom minden faluban az első, a legfontosabb és a legszebb ház.

A keresztény magyarság él

A szentmisét követően Nemcsák Károly felolvasta Orbán Viktor üzenetét. A miniszterelnök így fogalmazott levelében: sokan tekintenek meggyőződéssel az itt élőkre, hogy hitük és közösségük összefogásával, Isten dicsőségére és gyülekezetük javára hajlékot építettek.

Az itt élő emberek mindig példaértékű közösséget alkottak – Tállai András

Orbán Viktor minden magyar ember nevében megköszönte, hogy az itt élők az elmúlt évtizedek alatt nem csupán a mocsolyási római katolikus közösséget erősítették és gyarapították hitben, lélekszámban és szeretetben, de volt bátorságuk arra is, hogy helyi mesteremberek bevonásával és a környék anyagainak felhasználásával gyönyörű templomot építsenek maguknak. A miniszterelnök azt írta: meggyőződése, hogy ez a templom hosszú évszázadokon át hirdeti, hogy a keresztény magyarság él és virul a Bükk lábánál.

Letisztult szépség

– Az álom megvalósult, és a templom a maga egyszerűségével, letisztultságával és szépségével a falura nézve óvja, figyeli az itt élőket – fogalmazott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Mint mondta: az itt élő emberek mindig is példaértékű kis közösséget alkottak, önálló identitással, egymás segítésével, támogatásával, azzal, hogy napi szinten figyelnek egymásra. Ez az összetartozás jellemzi Mocsolyást. Az új templom ennek az összetartozásnak a jelképe, és egyben az összetartozás kapuja. Hozzátette: az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása, és a Szent István-i mértékű templomépítési program keretében – határon innen és túl – több ezer templom újult meg, és csaknem másfél száz templom épült, többek között a mocsolyástelepi római katolikus is.

(A borítóképen: Ternyák Csaba egri érsek szentelte fel Kisgyőr-Mocsolyástelep templomát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában