programok

2021.10.16. 16:00

„Az örök élet titka a gyermek”

Négy jelentős programot tartottak Szerencsen.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

A szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola pedagógusainak szervezésében négy olyan programot tartottak a hét elején Tokaj-Hegyalja kapujában, amelyek méltán vonulhatnak be a város római katolikus egyházának, a településnek, illetve a tanintézménynek a történelemkönyvébe.

A gyermekek örömére

Közülük talán a legfontosabb volt annak a négycsoportos, épülő óvodának az alapkőletétele, amely Magyarország kormányának és az Egri Főegyházmegye finanszírozásának köszönhetően a katolikus egyház fenntartásában működő óvodák fejlesztési projektjének első ütemében Szerencsen is megvalósulhat. A 2022 tavaszán átadásra kerülő óvoda időkapszulájának elhelyezését megelőzően Ternyák Csaba egri érsek és Gaszperné Tilman Edina tanintézmény-vezető kézjegyével és pecsétjével látta el azt az alapító okiratot, amely számos dokumentum mellett az Észak-Magyarország napilap aznapi számát, egy száz- és egy ezerforintost is tartalmaz.

Az eseményen Ternyák Csaba egri érsek, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere fejezték ki jókívánságaikat a leendő óvodát illetően.

Koncz Zsófia a felnövekvő fiatalok kapcsán a tavalyi évben elhunyt édesapját, Koncz Ferenc országgyűlési képviselőt idézte, aki azt vallotta, hogy „az örök élet titka a gyermek,” nem mindegy, milyen hittel, neveltetéssel kezdik életüket.

A szerencsi programok a Ternyák Csaba egri érsek által celebrált szentmisét követően a felújított római katolikus plébánia felszentelésével folytatódtak, végül a Bolyai János Katolikus Általános Iskolában fejeződtek be, ugyanis a tanintézmény ebben az évben ünnepli azt, hogy tíz évvel ezelőtt került a római katolikus egyház fenntartásába.

Az ünnepi eseményen Gaszperné Tilman Edina iskolaigazgató ismertette az eltelt évtized legfontosabb eseményeit, majd – a tanulók és pedagógusok műsorát követően – jelenlegi és egykori diákok, szülők elevenítették fel élményeiket a tanintézmény kapcsán. Miután Ternyák Csaba felszentelte az igazgatói irodát, továbbá a tíz évet idéző emlékfalat, megjegyezte, hogy Szerencsen immár teljes keresztény nevelést kaphatnak a fiatalok, lévén lesz a városnak óvodája, és van általános, továbbá középiskolája. Mindez nem valósulhatott volna meg Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, akkori polgármester nélkül, aki teljes mellszélességgel dolgozott együtt az Egri Főegyházmegyével és teljesítette az érsekség oktatásra vonatkozó kéréseit.

(A borítóképen: Az óvoda alapkövét ünnepélyesen helyezték el)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában