Helyi közélet

2021.10.15. 08:00

Átalakult az irányított véradás rendszere

20211029 Győrszentiván Véradás Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: ÉM

Fotó: Nagy Gábor

Átalakította az irányított véradás rendszerét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ): az új szabályozás értelmében az eddigi, jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás csak a beteg írásos nyilatkozata alapján és vércsoportegyezés esetén valósulhat meg.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében hozzátette, hogy október 4-e óta támogató irányított véradásra is lehetőség nyílik. Ez esetben a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt.

Ez a forma – ugyanúgy, mint a direkt irányított véradáskor – létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár, az adatvédelmi szempontok figyelembevételével, közösségi gyűjtés alapján is, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és tajszámát. A már leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani – hívták fel a figyelmet.

Bármely helyszínen

Bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra jelentkezni. Ezek pontos időpontja, helyszíne megtalálható az oldalon. A vérellátó szolgálat arra kér mindenkit, éljen az időpontfoglalás lehetőségével, ahol irányított véradási szándékát is jelezheti. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükséges.

(A borítóképen: Fontos, hogy minél többen adjanak vért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában