autópálya

2021.10.12. 20:00

Átadás előtt az M30-as sztráda (videóval)

A három szakaszból már kettő is forgalomra készen várja az autósokat.

Horváth Imre

Fotó: Szabó Máté

Megtörtént az M30-as autópálya Colas által épített szakaszának műszaki átadás-átvételi eljárása, a szakasz hamarosan a közlekedők előtt is megnyílik, ami bekapcsolja Miskolcot, az ország harmadik legnépesebb városát, valamint a Sajó-völgyi iparvidéket a magyar gyorsforgalmi úthálózatba, továbbá jelentős szerepet játszik az európai úthálózatban is, tájékoztatott közösségi oldalán a Colas Magyarország a napokban. A bejegyzéshez fotókat és egy videót is mellékeltek, amely összefoglalja a projekt jelentősebb elemeit, és a legfrissebb állapotot tükrözi. A Colas bejegyzése egybecseng lapunk információival is, miszerint a hónap végéig megtörténhet az autópálya átadása, így már karnyújtásnyi közelségben van az idő, hogy az új sztrádán suhanhassunk.

Gőzerővel dolgoztak

2019 tavaszán indultak el a konkrét munkák az M30-as autópálya Miskolc–Tornyosnémeti szakaszának építésénél, az eltelt két és fél évben pedig gőzerővel dolgoztak a kivitelezők a három szakaszra bontott, majd 57 kilométeres sztrádaépítésen.

A beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. annak idején úgy írt ki közbeszerzési pályázatot, hogy az épülő M30-ast három részre tagolta, és külön-külön keresett rá kivitelezőt. Miskolctól számítva az első 10,4 kilométeres szakasz nyertese az osztrák Strabag AG és magyarországi leányvállalata, a Strabag Építő Kft. konzorciuma lett 39,4 milliárd forintért. A 24,2 kilométeres második szakaszon a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. közös ajánlattevőként lett a befutó, 75,39 milliárd forint ellenében. A 22,1 kilométeres harmadik szakasz nyertese a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma lett, 63,9 milliárd forint összegért.

Az arra közlekedők már hónapok óta használják az épülő autópálya egyik új szakaszát, amely mostanra az úgynevezett A szakasz további részével is készen áll a forgalomra. Ez pedig a miskolci, 306-os elkerülő, amelynek egy része a turbókörforgalomtól – amely az autópálya eddigi végpontja volt – a közben megépült, úgynevezett „trombita” csomópontig része lett az autópályának.

Az egykori elkerülő ezen a szakaszon kétszer két sávosra bővült, és minden munkálat elkészült a pályatesten és környékén is, így a turbókörforgalomtól az elkerülőt használók már az autópálya ezen részén közlekednek, a 306-oshoz épült lehajtót használva – ezzel együtt már alaposan be is gyakorolva ennek a szakasznak a használatát. Bár a sztráda további részét lezárás védi a felhajtástól, az már jó ideje látszik, hogy a Miskolc és Szikszó közötti A szakaszon nem végeznek már munkálatokat, tehát készen várja az autósokat, hogy birtokba vehessék.

Most a Colas bejelentésével az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Szikszó és az encsi üzemeltetési és karbantartási központ közötti B szakasz is már csak az átadásra vár.

https://boon.hu/video/epul-az-y-hid-miskolcon/

A harmadik, Encs és Tornyosnémeti közötti C szakasz építése annyiban bizonyult bonyolultabbnak, hogy a nyomvonal több helyen keresztezi a 3. számú főutat, illetve több helyen a végleges nyomvonal a jelenlegi főúti nyomvonal felhasználásával, a főút átépítésével valósul meg. Emiatt több ütemben, több települést érintően (Novajidrány, Garadna, Hidasnémeti, Tornyosnémeti) a főúti forgalmat a települések belterületi szakaszára kellett terelni. Korábban ezekkel a terelésekkel kapcsolatban is arról kaptunk tájékoztatást, hogy október végégig tartanak előreláthatóan, tehát minden jel arra mutat, hogy a hónap végén valóban elkészülhet az autópálya-beruházás.

(A borítóképen: Festői környezetben vezet az M30-as abaúji szakasza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában