közkedvelt park

2021.10.14. 09:00

A Tündérkert hamarosan nyit

Sokan csodájára járnak a vár melletti kertnek, de aggódnak a sorsa miatt. A fenntartója szerint nem kell.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Továbbra is élénken foglalkoztatja az embereket a Diósgyőri vár szomszédságában elterülő Tündérkert, hivatalos nevén WOW Pihenőpark. Többen kétségbeesetten posztoltak a közösségi oldalon arról, hogy a park kis patakjai elapadtak, a halak pusztulnak. Valaki vödörbe próbálta meg kimenteni az ezüstszínű halakat az iszapból, írta valaki.

Szerdán mi is körülnéztünk a parkban. A kert ápolt, a füvet frissen nyírták, de az valóban igaz, hogy a korábban vízzel teli vízfolyások kiszáradtak. A park nyugati részén a kis tó megmaradt, a kacsák vígan úszkáltak benne. A körhinta közelében fekvő tó azonban kiszáradt. A patakmedrekben mindenütt elpusztult halak tetemei hevertek. A korábban tavirózsás, kisebb tó is kiszáradt, a növények vízre várva fekszenek az iszapban.

Ez egy csoda

A kert szolgáltatásai október 1-jén bezártak, de most is sokan sétálnak erre, hiszen nyitása óta rendkívül népszerű. A nyáron az ország távoli településeiből, sőt külföldről is érkeztek ide turisták, így nem meglepő, hogy sokan aggódnak a park jövője miatt.

Juhász Katalin a kutyáját sétáltatta a kertben.

– Értetlenül állok a pusztulás előtt – fogalmazott. – Én is a közösségi oldalon olvastam, hogy mi történt itt, ezért jöttem ki. Mi, miskolciak egyszerűen nem értjük, mi a gond. A kert bérlője korábban azt nyilatkozta, hogy felújítás miatt zárnak be, de ennek semmiféle jelét nem látom. Sokféle pletykát hallani a parkról, de én csak azt szeretném, ha tovább működne, ugyanúgy, ahogy eddig. Azt is hallottam, hogy a környéken élők nem örülnek, mert óriási lett a forgalom és a jövés-menés a szomszédos utcákban, de a vár melletti parkoló elég nagy, ott az idelátogatók letehetik az autót, és egy kavicsos út is épült, hogy a látogatók azon keresztül sétálva közelítsék meg a parkot – hívta fel a figyelmet Katalin.

Hangsúlyozta: a kertnek örülni kellene, hiszen azelőtt nyakig érő fű és gaz nőtt a területen, sokan idehordták a sittet és a szemetet.

– Ez a park egy csoda, nagyon sajnálnám, ha nem működne tovább – tette hozzá Katalin.

Nem volt olcsó

Sokat telefonáltunk, mire végre kiderült, mi történt a park vízfolyásaival és halaival. Megtudtuk, az ezüstszínű halakat nem a park fenntartói telepítették, azok természetes úton kerültek a vízbe. A patakok tulajdonképpen arra valók, hogy a terület pangó vizeit összegyűjtsék és elvezessék a Szinvába.

Mivel az elmúlt időszakban nagyon kevés csapadék esett, a patakok vizét csapvízből táplálták. Cseppet sem olcsó megoldás, havi több százezer forintba kerül. Azonban amiatt, hogy egy időre bezárt a Tündérkert, fenntartója nem látta ésszerűnek működtetni a vízfolyásokat. Azt is megtudtuk, a Tündérkert nem akar elköltözni, nem akar véglegesen bezárni, további fejlesztési tervei vannak a terület bérlőjének, az önkormányzattal pedig nincs semmiféle vitája. A szolgáltatások még ebben az évben újranyitnak.

A jövő tervei

A park fenntartóját nem tudtuk elérni, de a napokban hosszú posztot tett közzé a Tündérkertről. Ebben többek között arról ír, hogy az előző városvezetéssel – a katasztrófavédelem vízügyi vezetőit bevonva – a víziójukat több tanulmányban bemutató egyeztetések után a területet „forgalomképesnek” nyilvánították, ami azt jelenti, hogy az ingatlan el- és bérbe adható. „

A parkra nem mint befektetésre tekintünk, de a további jelentős beruházások miatt fontos számunkra a biztonság, amit egy pár évnyi bérlet nem testesít meg” – írta a kert fenntartója, majd felsorolta, hogy szeretne a jövőben szökőkutat, zenepavilont, mézeskalácsházat és jégpályát létrehozni a parkban.

Korábban arról írtunk, hogy a jelenlegi önkormányzat egyeztetéseket folytat a park bérlőjével. A kert ugyanis vízbázisvédelmi területen fekszik, ezért várják a szakértők és a hatóság véleményét. Van, aki úgy értesült, hogy a szakértői anyagok, vélemények szerint a tündérkerti ingatlan nem adható el.

Biztosat azonban nem tudunk, mivel a miskolci önkormányzat nem válaszolt a kérdéseinkre. A kert bérleti szerződése egyébként 2026- ig szól.

(A borítóképen: A park kis patakjai elapadtak, a halak pusztulnak)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-bezarjak-felujitjak-a-miskolci-tunderkertet-5846906/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában