ünnepi megyei közgyűlés

2021.10.25. 09:00

A szabadság egy katartikus élmény

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját Majka, míg a „Pro Comitatu” díját a tavaly elhunyt Koncz Ferenc ország­gyűlési képviselő kapta meg posztumusz.

Szaniszló Bálint

ifj. Koncz Ferenc, dr. Koncz Zsófia, Bánné dr. Gál Boglárka, Dr. Alakszai Zoltán és Dr. Varga Judit

Fotó: Bujdos Tibor

A megtépázott nemzeti sors, a kollektív identitástudat és a sokat megélt magyar néplélek szimbolikája ünnepének nevezte október 23-át Bánné dr. Gál Boglárka a nemzeti ünnepünk alkalmából tartott megyei közgyűlés megnyitásaként.

Együtt ünnepeltek

Most első alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közösen ünnepelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal. A megyei közgyűlés elnök asszonya köszöntőjében felidézte azt is, hogy a forradalmi események vidéken legnagyobb számban megyénkben bontakoztak ki, és itt is tartottak ki legtovább a forradalmárok. Ezzel összhangban a megtorlás is itt kezdődött el leghamarabb, és itt volt a legnagyobb arányú.

Dr. Alakszai Zoltán, a megye kormánymegbízottja – más dolgok mellett – arról beszélt, hogy az eseményekben fontos szerepet játszó „pesti és vidéki srácok” olyan örökséget hagytak ránk, amely egyszerre felemelő érzés és nehéz örökség is. Sokunknak volt, van még lehetősége beszélni olyanokkal, akik ott voltak az utcákon 1956 októberében. Sok-sok személyes és egyedi történet elevenedik meg újra. Ők a mit hőseink, akik a szabadságért tették kockára az életüket. Ez a szabadságért folytatott küzdelem azóta is folyamatosan jelen van a magyar emberek életében.

Több mint eszme

A szabadság gondolatmenetét folytatva dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a következőket mondta:

„A szabadság összefogja a közösségeket. A magyar nép egybeforrt a szabadsággal, ezt 1956 történései is bebizonyították.” Kiemelte: a szabadság olyan katartikus élmény, melyre mindenki vágyik.

A magyar nép egybeforrt a szabadsággal, ezt 1956 is bizonyította

dr. Varga Judit

A politikus – megemlékezve a forradalom és szabadságharc helyi hőseiről, áldozatairól – kijelentette: a szabadság több mint eszme, a szabadság remény, az volt 65 évvel ezelőtt is – mondta. Sokan életüket vesztették, de a harc nem volt hiába, Magyarország kivívta szabadságát, visszanyerte önrendelkezését. „Továbbra is szükség lesz olyan bátor nemzedékre, tettekre, amelyek a világban ellentmondanak az elnyomásnak – hangsúlyozta Varga Judit, megjegyezve: – A nemzet szabadsága az első, mindent meg kell tenni érte, a szabadság korlátozása elfogadhatatlan.”

A miniszter úgy fogalmazott, bátornak kell lenni, annak ellenére, hogy Brüsszel azt hangoztatja, hogy a magyarok túlságosan görcsösen ragaszkodnak szabadságukhoz, miközben ők régen lemondtak saját szabadságukról. Mint mondta, 1848 és 1956 a magyar szabadságot hozta el, és erre büszkének kell lenni, ma ugyanúgy meg kell védeni mindazt, amit eddig „közösen elértünk”.

Koncz Ferenc emléke

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját Majoros Péternek, Majkának ítélték oda, ő a díjat betegsége miatt későbbi időpontban veszi majd át.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés egyik korábbi ülésén posztumusz „Pro Comitatu” díjat adományozott a tavaly tragikus körülmények között elhunyt Koncz Ferenc országgyűlési képviselőnek, aki – mint fogalmaztak – elévülhetetlen érdemeket szerzett a megye fejlesztése érdekében. A kitüntetést gyermekei, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és ifj. Koncz Ferenc vette át.

(A borítóképen: Ifj. Koncz Ferenc, dr. Koncz Zsófia vették át Bánné dr. Gál Boglárkától és dr. Alakszai Zoltántól az édesapjuknak ítélt díjat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában