1956-os forradalom és szabadságharc

2021.10.25. 15:00

A nemzetté válás időszaka is volt 1956

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Felsőzsolcán.

Csöbör Katalin országgyûlési képviselõ és Szarka Tamás polgármester

Fotó: Bujdos Tibor

Az eseményen beszédet mondott Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, valamint Szarka Tamás, a település polgármestere. A megemlékezés végén intézmények, szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a helyi emlékműnél.

Csöbör Katalin beszédében elmondta, 1956 a meghajlított gerinc kiegyenesedésének ideje volt, a népből ismét nemzetté válás időszaka.

– Példás összefogás jellemezte 1956-ot, az emberek magyar testvéreknek szólították egymást. Harcolniuk kellett, szenvedtek és nélkülöztek, mégis boldogok voltak. A mi feladatunk ma is az, hogy saját utunkat, magyar utat járjunk. Ebben példa számunkra ’56 Magyarországa – mondta a képviselő.

Példaként álljanak

Szarka Tamás hozzátette, hogy a nap, amire emlékezünk, egy rendkívül különleges esemény a történelemben.

– Azok a forradalmárok, akik a nemzet, Magyarország függetlenségéért vonultak az utcára, hősök voltak. Fontos, hogy napjainkban ezek az emberek példaként álljanak előttünk, hiszen nekik köszönhetjük, hogy a demokratikus államalapítás kezdetét vette 1956-ban.

Nemzeti ünnepünk alkalmából fotókiállítás nyílt Varga Csaba fotográfus munkáiból a felsőzsolcai Bárczay-kastély földszinti kiállítótermében 56 múlt és jelen – képes időutazás címmel. Magyarországon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat székháza mellett, a Felsőzsolcán kiállított anyag ősbemutató is, hiszen a lentikuláris technikával kidolgozott ’56-os képeket még nem láthatta senki.

Az ezzel a technikával készült képek már-már súrolják a 3D-s látvány érzetét. A kiállítás december 17-ig látogatható Felsőzsolcán.

(A borítóképen: A felsőzsolcai emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában