Felzárkózó Települések Program

2021.10.26. 11:17

A helyszínre viszik a háziorvosi ellátást

Az idén ősszel indítja el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a telemedicina szolgáltatást, amely a Felzárkózó Települések Program helyszíneire viszi el a hiányzó ellátást.

Fotó: Kozma István

A programot kedden mutatták be Boldogkőújfaluban. A mobil egészségügyi központ egy, a szükséges eszközökkel felszerelt háziorvosi rendelővé alakított kisteherautó, fűtéssel, saját áramforrással és szélessávú mobilinternet hozzáféréssel. A mozgó rendelőben a helyszínre érkezés után akár néhány perccel megkezdhető a rendelés. Az időpontra érkező pácienseket a szeretetszolgálat asszisztense fogadja és segíti, miközben az orvos távolról, élő videokapcsolat segítségével kezdi meg a rendelést.

Fotó: Kozma István

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a leghátrányosabb helyzetű települések harmadán nincs állandó háziorvosi szolgálat, ötödénél pedig a praxis tartósan betöltetlen, miközben az érintett területen élők egészségi állapota elmarad a hazai átlagtól. Az alapvető orvosi ellátásért és vizsgálatokra több órás utazással tudnak eljutni, amely komoly anyagi megterheléssel, szervezéssel jár. Egy-egy városi beutazás akár fél napot is igénybe vehet a távolság és a ritka buszjáratok miatt. Erre a problémára nyújt megoldást a telemedicina szolgáltatás.

Részletek később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában