füzérradványi kastély

2021.10.04. 19:00

„A Hegyköz új gyémántja”

Az értékközvetítés mellett jelentős turisztikai szereplő is lehet a térségben a teljesen felújított füzérradványi kastély.

Bódisz Attila

Kiss Nándor polgármester, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Hörcsik Richárd, a térség országgyûlési képviselõje és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója (b-j)

Fotó: Vajda János

Megnyitotta kapuit a felújított füzérradványi Károlyi-kastély, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében nyerte el szépségét. A beruházás összesen több mint 3,1 milliárd forintból, 2018 és 2021 között valósult meg. Az összeg részben európai uniós, részben pedig hazai forrásból származott – hangzott el a vasárnapi megnyitón.

Kastélynoir-kiállítás

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: társaságuk a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram gyakorlati végrehajtójaként úgy igyekszik értékőrző és értékközvetítő munkát végezni, hogy közben a versenyképességet is szem előtt tartja. A füzérradványi kastély esetében is arra törekedtek, hogy az összesen háromezer négyzetméter alapterületű, gyönyörű épület felújítása és a benne létrehozott történeti kiállítások mellett az intézmény turisztikai szempontból is sikeres legyen. Kiemelte: bizakodásra ad okot az, hogy az idén átadott két jelentős történelmi épület, vagyis a tatai Esterházy-, valamint a nádasladányi Nádasdy-kastély két-három hónap alatt mintegy negyvenezer látogatót vonzott. Az ügyvezető igazgató kiemelte: hasonló forgalmat remélnek „a Hegyköz új gyémántjától” is.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa kiemelte: a hosszú távú fenntarthatóság érdekében többféle bevételi forrásra támaszkodik majd a kastély. A kiállításokon túl például szálláslehetőséget is kínálnak, az épület termei pedig alkalmasak különböző rendezvények, például konferenciák és esküvők lebonyolítására. Ezenkívül a százhektáros kastélypark látogatásához igény szerint plédet és javarészt helyi termékekkel telerakott piknikkosarat is kérhetnek a látogatók.

A miniszteri biztos hozzátette: a felújításkor a kastély történetének az 1938 és 1948 közötti luxusszállodai időszakát vették alapul. A Károlyi család jelentős hitelből alakította át az akkor már legfeljebb vadászatok alkalmával benépesülő épületet szállodává. Felidézte: a grófi család kivételes marketingtevékenységének köszönhetően a hotel annyira sikeres volt, hogy nem egészen három év alatt vissza tudták fizetni a kölcsönt. Ebben nagy szerepe volt például annak, hogy a kastélyban forgatták Karády Katalin főszereplésével a nagy sikerű Kísértés című filmet – mondta. Hozzátette: a kiállítás egy úgynevezett kastélynoir, vagyis egy bűnügyi történet köré szövődik, a látogató teremről teremre halad a végkifejlet felé, miközben értékes történeti információkat szerez. Közölte: a program második ütemében további beruházások, főleg szállásfejlesztés várható Füzérradványban.

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte: közel 30 éves parlamenti pályafutását végigkísérte a kastély sorsa, amelyből a kilencvenes évek elején költözött ki utolsó működtetője, a szanatórium. Azóta sokféleképpen próbálták életben tartani a kastély iránti figyelmet. Véleménye szerint a beruházás jelentős lökést ad a Hegyköz idegenforgalmának. Megemlítette: példa lehet az, hogy a közeli füzéri vár és a regéci vár felújításuk után megsokszorozták a látogatószámukat. Az előbbi nyolcvanezer, az utóbbi negyvenezer látogatót jegyez évente.

Kiss Nándor, Füzérradvány polgármestere azt mondta: településük jelentős fejlődést remél a kastély új fénykorától. Főleg a szállások és szolgáltatások tekintetében várnak előrelépést és munkahelyeket.

(A borítóképen: Kiss Nándor, Virág Zsolt, Hörcsik Richárd és Glázer Tamás a vasárnapi avatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában