állami támogatások

2021.10.12. 11:30

20 milliárd forint jutott a megyének

Rendkívül népszerűek a kormány programjai, a Magyar Falu Program és a falusi csok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Balogh Csilla

Új eszközöket, munkagépet kapott a község a Magyar Falu Program jóvoltából. 20210423, Nárai Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Jelentős állami támogatásokhoz jutott Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2019 óta a Magyar Falu Program és a falusi csok forrásai révén, tudtuk meg Gyopáros Alpártól. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány azért indította el 2019-ben a Magyar Falu Programot, hogy javítsa a kistelepülésen élők életminőségét, ezáltal megálljon a népességcsökkenés folyamata, amely az utóbbi évtizedekben súlyosan érinti falvainkat, így számos borsodi kistelepülést is. Gyopáros Alpár rámutatott: a kormány a helyi közszolgáltatások színvonalának emelését pályázati lehetőségekkel, a falvakban letelepedni vágyó családok otthonteremtését támogató falusi csok révén, valamint a mellékúthálózat állapotának javítását célzó falusi útalap biztosításával, a kisboltok megmentésével és a mikrovállalkozások támogatásával segíti, hiszen a vidéki Magyarország megerősítése továbbra is kiemelt kormányzati cél.

Fejlődés minden területen

A Magyar Falu Program támogatásaira a megye összes 5 ezer fő alatti települése jogosult. Ezek száma 340, és valamennyi település részesült is támogatásban az elmúlt 3 évben.

– A megye falvai csaknem 1800 nyertes pályázaton keresztül mintegy 20 milliárd forinthoz jutottak 2019 óta, ami rendkívül komoly összeg – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. Hozzátette: a falusi csok az igénylések eloszlását tekintve kiemelkedően népszerű a megyében, szinte az összes borsodi kistelepülésen igénybe vehető használt lakás vásárlásával egybekötött bővítésre vagy meglévő otthon korszerűsítésére. A falusi útalap lehetővé tette, hogy a megyében mintegy 280 kilométer útszakaszon autózhatunk majd megújult, jó minőségű úton, mely nagy részének kivitelezése befejeződött vagy folyamatban van.

– Az elmúlt 3 évben a pályázati források kiegyenlítetten érkeztek a megye falvaiba. A borsodi kistelepülések minden pályázati lehetőséget megragadtak. Az elnyert összegekből – a teljesség igénye nélkül – megújul mintegy 230 közösségi tér, köztük egyházi tulajdonban lévők, több mint 70 faluház, 30 iskolaépület, mintegy 60 óvodaépület, 47 orvosi rendelő, majd 200 óvodai játszóudvar vagy közterületi játszótér és csaknem 180 önkormányzati és egyházi temető – sorolta a kormánybiztos a fejlesztéseket.

A borsodi kistelepülések minden pályázati lehetőséget megragadtak – Gyopáros Alpár

Megtudtuk: rendkívül népszerűek voltak az eszközbeszerzéshez kapcsolódó pályázati kiírások, amelyek százas nagyságrendben tették lehetővé az orvosi eszközök, valamint a közterület karbantartását segítő kommunális eszközök megvásárlását. A borsodi falvak 90 új falubusszal is gazdagodtak az elmúlt 3 évben. A program lehetővé tette majd 50 szolgálati lakás kialakítását is, melyeket közfeladatot ellátó személyek vehetnek igénybe. Szintén népszerűek voltak az önkormányzati utcák, járdák, kerékpárutak felújítására kiírt pályázatok, ezekre a célokra együttesen több mint 4 milliárd forint érkezett ide, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

Aktívak a civilek is

– A civil szféra is aktív a megyében – állapította meg Gyopáros Alpár, hiszen mint mondta: a Falusi Civil Alap keretében további 1 milliárd forint érkezett a borsodi kistelepüléseken működő civil szervezetekhez, és a kistelepülési rendezvények, falunapok megrendezését segítő támogatást is szinte az összes borsodi település igényelte, így összességében elmondhatjuk, hogy a borsodi falvak jól szerepeltek és jelentős támogatásokhoz jutottak a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

– Míg az első évben, 2019- ben 150 milliárd forint állt rendelkezésre, 2020-ban ez a keret 220 milliárd forintra emelkedett, 2021-ben pedig már 250 milliárd forintból gazdálkodhatunk. Az elmúlt 3 évben tehát több mint 600 milliárd forintot fordítottunk a Magyar Falu Programra országos szinten, melynek nagy része hazai forrás – fejtette ki a kormánybiztos.

Jövőre még több, és másra is jut

– A jövő évi költségvetés az eddigieknél is nagyobb mozgásteret biztosít, így 270 milliárd forint lesz majd felhasználható a Magyar Falu Program céljaira, ami több is lehet, és a támogatásra jogosult igénylők meg is kapják azt – fogalmazott Gyopáros Alpár. – Ugyanakkor a növekvő források mellett maga a program tartalma is bővül majd, mégpedig idén a kisboltok megmentését és új üzletek nyitását célzó, valamint a falusi mikrovállalkozásokat segítő támogatással, a kistelepülési rendezvényeket támogató pályázati kiírással vagy éppen a nemrégiben bejelentett 2 milliárd forintos kistelepülési vasútállomás-fejlesztési programmal.

(A borítóképen: Rendkívül népszerűek voltak az eszközbeszerzéshez kapcsolódó pályázati kiírások (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában