Y-híd

2021.09.28. 20:00

Vágták a fát hűvös halomba (videóval)

Az Y-híd építésének részeként szélesítik a Vörösmarty utcát, és körforgalmat is építenek.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Bár Miskolc nincs végzetesen híján a zöldterületeknek, egy-egy fakivágás – még ha az közérdekből történik is – felborzolja a kedélyeket, különösen a környéken élők emelik fel hangjukat ellene. Ilyesmi történt Kilián-Délen, ahol az épülő új orvosi rendelő miatt kellett megválni az ott élők által kedvelt ligetes helytől.

Napok óta a Vörösmarty utca Király utca és a Soltész Nagy Kálmán utca közötti részén lakók hallatják mindenféle fórumon hangjukat, amióta kézzel fogható közelségbe jutott az a terv, hogy elsősorban az utca északi oldalán fákat, fás szárú növényeket fognak eltávolítani, hogy elvégezhessék az Y-híd projekt erre a szakaszra érvényes építési tennivalóit.

Pótolják a növényeket

A sokak által szóbeszédnek tartott fakivágások híre hétfő reggelre tényé alakult át. Felvonult az erre szakosodott brigád, és nem csekély tempóban megkezdődött az út széli fák kivágása.

Számszerűen nehéz pontosan meghatározni, mennyi növényről van szó, de az biztos, hogy száznál többről szól az Y-híd beruházásáról szóló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tájékoztatása. A projektben kivágni tervezett fák és fás szárú növények duplájának elültetésére tett ígéretet a beruházó – mint fogalmaztak – „vegyes összetételben, a kivágási engedélyben előírt minőségben”.

Felemás érzések

Sokaknak hétfő reggel, amikor felvonultak a területen a favágók, derült ki, hogy miről is van szó.

Nem kellett sok órának eltelnie, hogy pusztasággá váljon a Vörösmarty utca északi oldala.

„Mindig olyan egyszerűséggel vágják ki a fákat, mintha azok kb. 5 perc alatt nőttek volna oda” – fogalmazott egy lakó.

Más azért aggódott – és ez nem először hangzott el –, hogy a kivágott fák pótlására elültetendő csemetékkel a lehető legnagyobb gondossággal kell bánni, mert a klímaváltozás okozta időjárási helyzetet, azaz a sokszor heteken át tartó szárazságot csak akkor bírják, ha rendszeresen öntözik őket.

Olyanok is akadnak, akik belátják a Vörösmarty utca szélesítésének szükségességét, hogy az egyre nagyobb autóforgalmat képes legyen gyorsan és hatékonyan elvezetni. És ez – környezetszennyezési szempontból – legalább olyan fontos, mint a fák és más növények megléte.

Az építők pedig abban reménykednek, hogy ha minden a tervek szerint megvallósul, olyan környezet alakul ki, amely kedvére lesz a közlekedőknek és a környéken lakónak is.

Zöldfelület a körforgalomban

Mint ismert, az út szélesítését követően, várhatóan november közepén kezdődik el a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésben egy háromsávos úgynevezett „turbó körforgalom” kialakítása, amely szintén zöldterületet vesz el, ám a közepén olyan növényi kultúrát akarnak kialakítani, amely örömöt okoz az embereknek.

(A borítóképen: Néhány óra alatt végeztek a fák kivágásával)

Videó:

https://boon.hu/video/fakivagasok-a-vorosmarty-utca-menten/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában