Díszpolgári cím

2021.09.23. 19:30

Tanár, jogász, helytörténész

Díszpolgári címet vehetett át nemrég Nagy László az Ináncs fennállásának 750. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

A kitüntetett pedagógus, kulturális menedzser és jogász Ináncs szülötte, itt járt általános iskolába, majd a szomszédos Encs gimnáziumában érettségizett. Sárospatakon tanítói, Nyíregyházán történelem–földrajz szakos tanári diplomát szerzett. Ináncson tanított hét évig, közben a jogi egyetemet is elvégezte.

2004-ben az ináncsi Közművelődési Központ és Könyvtár vezetője lett. Ez a feladat igazi kihívás volt számára.

– A művelődési ház akkor épült fel, tulajdonképpen a semmiből kellett létrehozni az intézményt, felszerelni, bebútorozni, technikai eszközökkel ellátni, programokat szervezni és azokat hagyománnyá tenni – sorolta.

Vezetése alatt az intézmény a település közösségi életének központja lett.

Ő volt az első főszerkesztője az Ináncsi Hírnök című helyi újságnak, valamint a Hernád Televíziónak. Maga készítette a felvételeket a futballmeccsekről, óvodai, iskolai rendezvényekről, szentmisékről, kulturális eseményekről, majd közzétette azokat. Több sikeres pályázat megírásával járult hozzá az intézmény építésének befejezéséhez, bebútorozásához, felszereléséhez. Éveken át szervezte a falunapot, idősek napját, a nemzeti ünnepek megemlékezéseit. A művelődési ház kapcsolódott az Abaúji Fesztivál eseményeihez, aminek köszönhetően minden évben komoly- és könnyűzenei koncertek, művészeti előadások szórakoztatták a közönséget Ináncson.

László szívesen kutatta Ináncs és környéke múltját is. Egyetemi tanulmányai alatt felkérték a község történetének megírására, ami az államalapítás 1000. évfordulóján, 2000-ben jelent meg „Ináncs község krónikája” címen. Második helytörténeti kiadványában 2003-ban az ináncsi római katolikus templomot mutatta be, 2009-ben pedig „Volt egyszer egy falu…” címmel adott ki képeskönyvet, amelyben több mint félezer, Ináncson készített régi fénykép örökíti meg a falu és az itt élők múltját.

Abaújt képviseli

Civil szervezetekben is tevékenykedik. Elnöke az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesületnek, szerkeszti az egyesület újságját, az Abaúji Hírharang című kiadványt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület elnökségében Abaújt képviseli. Tagja az ináncsi római katolikus egyháztanácsnak, továbbá a „Pro Ecclesia et Populo” Alapítvány kuratóriumának.

Idős emberekkel készített interjúiból ötrészes dokumentumfilm született, aminek szövegét könyvben is ki kívánja adni. Őszre konferenciát szervez Ináncs történelmének néhány érdekes korszakáról. Elkészítette egy új folyóirat, az Abaúj-Tornai Krónika első számát, amelybe neves történészek, földrajztudósok, levéltárosok, régészek írnak az egykori vármegye történetéről szóló cikkeket. Jelenleg a kiadáshoz gyűjt. támogatást.

(A borítóképen: Nagy László szívesen kutatta Ináncs és környéke múltját is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában