súly­adó

2021.09.15. 11:30

Szerdán jár le a gépjárműadó fizetési határideje

Tavasszal volt egy hónap haladék a fizetésre, most viszont nincs.

20210609 Budapest Forgalmi dugó, torlódás a budai alsó rakparton Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Forrás: MW

Fotó: Máté Krisztián

A köznyelvben „súlyadónak” nevezett gépjárműadót a január 1-től hatályos szabályok szerint az önkormányzatok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell rendezniük a tulajdonosoknak. A közteher első felének megfizetésére az átállásra tekintettel tavasszal még egy hónap haladék volt, viszont a második részlet kiegyenlítésére vonatkozó szeptember 15-ei határidő megmaradt.

Csekken, átutalással

A fizetendő adóról, a fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló levelet március végéig küldte meg az adóhatóság postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában. A határozat rögzítette többek között, hogy az adó megfizethető a levélhez mellékelt csekken, banki átutalással vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító rendszeren (EFER) keresztül, de akár bankkártyával is az adóhatóság ügyfélszolgálatain. Ha valaki esetleg elveszítette a csekket, a NAV honlapján igényelhet újat.

A gépjárműadó befizetését a 10032000-01079160 számú NAV belföldi gépjárműadó-bevételi számlán keresztül lehet rendezni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a hatóság nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Emlékeztetőül: a gépjárműadót annak kell rendeznie, aki a hatósági nyilvántartásban az év első napján tulajdonosként vagy üzembentartóként szerepel. Az év közben újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű után annak kell a közterhet befizetni, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.

Az adó alapja személygépkocsik esetében a hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítmény (kilowattban), utánfutó vagy lakókocsi esetében a jármű saját tömegének minden megkezdett 100 kilogrammja.

Mentességet a gépjárműadó alól meghatározott kör kaphat, például a súlyosan mozgáskorlátozottak vagy egyéb fogyatékossággal élők, valamint az őket rendszeresen szállító, velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozójuk

(A borítóképen: Ne felejtkezzünk el róla!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában