segítség

2021.09.23. 11:30

Segítenek a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Érik az egyesület munkájának gyümölcse, már egyetemi hallgató is van „tanítványai” között.

Hegyi Erika

Elkezdődött az új tanév, így az InDaHouse Hungary Egyesület tagjai és önkéntesei is újult erővel folytatják munkájukat. Hét éve már, hogy a lelkes kis csapat az Encsi és a Gönci járás hátrányos helyzetű gyermekeit segíti a fejlődésben, tanulásban. Már látszik munkájuk eredménye, aminek nagyon örülnek, és természetesen nagyon büszkék rá. Minderről Benkő Fruzsinával, az egyesület elnökével beszélgettünk, aki vallja, minden gyermek egyenlő, ezért mindannyiuknak meg kell adni az egyenlő esélyt.

Száz fügödi gyerek

Székhelyük Hernádszentandráson van, de ináncsi, perei és fügödi gyerekekkel is foglalkoznak, utóbbi Encs egyik városrésze, ahol sok, szerény körülmények között élő család lakik.

– Szeptemberben közel 230-ra nőtt azon gyerekek száma, akiknek különböző foglalkozásokat tartunk – mondta elöljáróban Fruzsina. – Új gyerekeket tudtunk felvenni a várólistánkról, így Fügödön két új korcsoport került be a programunkba. A tavalyi iskola-előkészítősök, mivel az idén elsősök lettek, továbbmennek a tanodánkba, melyet hétvégén tartunk, és felvettük az új ötéveseket, akiket az iskolára készítünk föl. Emellett két kolléganőnk olyan fügödi családokat látogat, ahol 0–3 éves korú gyermekek élnek, hogy nekik tartsanak fejlesztőfoglalkozásokat. Így összesen már 100 fügödi gyermekkel tudunk foglalkozni. A többi településen pedig mind a három programelemünk működik: kora gyerekkori fejlesztés (0–5 éveseknek), iskola-előkészítő (5-6 éveseknek), tanoda (6–18 éveseknek). Remélem, hogy a koronavírus nem húzza keresztül a számításainkat, mint az előző tanévben. Akkor ugyanis az önkéntesek nem tudták látogatni a családokat, így a kora gyerekkori fejlesztést úgy oldottuk meg, hogy házhoz vittük a különböző kézműves feladatokhoz a csomagokat, amit aztán a családok közösen oldottak meg – sorolta Fruzsina.

Oltási kampány

Örömmel újságolta azt is, hogy épp a napokban bonyolították le oltási kampányuk második fordulóját. Szeretnék, ha a hátrányos helyzetű családok tagjai is minél többen beoltatnák magukat. Először tavasszal járták körbe a településeket, a szülőknek fontos információkat nyújtottak a különböző oltásokról, azok lehetséges mellékhatásairól, válaszoltak a felmerülő kérdésekre, majd összeírták, hogy kik döntenek a vakcina mellett. A kampányt az Encsi Egészségfejlesztési Irodával közösen végezték, az oltásra jelentkezők pedig az Encsen állomásozó oltóponton kapták meg a vakcinát. Ezúttal dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi szakmenedzserrel járják végig a családokat, hogy tőle hallhassanak és kérdezhessenek a koronavírus elleni védőoltásokról a még bizonytalankodók.

– Nem rábeszélni akarjuk az embereket, hanem azt szeretnénk, hogy minél több információ birtokában legyenek, és hogy megfelelő válaszokat kapjanak a kérdéseikre. Hiszen akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha minél többen védettek vagyunk. Az önkénteseink számára egyébként kötelező a védettségi igazolvány. Arra számítunk, hogy ebben a tanévben is lesznek szigorítások a járvány miatt, mint például a maszkhasználat. Erre is felkészültünk – fogalmazott az elnök.

Önkénteseket keresnek

Azzal folytatta, hogy rendkívül fontos a tanoda programjuk is. Ezeket hétvégéken szervezik, hiszen az önkéntesek péntek este érkeznek Hernádszentandrásra, és vasárnap este utaznak haza. Nyáron folyamatosan toborozták munkájukhoz az önkénteseket, és még toborozzák most is. Tavaly ugyanis az ő képzésüket is megnehezítette a járvány, úgyhogy most ennek igencsak érződik a hatása.

– Önkéntesek főleg Budapestről jelentkeznek, de szeretnénk, ha Borsod-Abaúj-Zemplénből is minél többen segítenék a munkánkat. Jellemző, hogy elsősorban nem egyetemisták jelentkeznek, hiszen ők tanulnak, és sokan dolgoznak is mellette. A hozzánk jelentkezők már dolgozó felnőttek, akik egyfajta hobbiként be tudják építeni az életükbe az önkéntes munkát, és kéthavonta rászánnak egy hétvégét, hogy a gyermekeinkkel foglalkozzanak – jelezte Fruzsina.

Hozzátette, már látszik a munkájuk eredménye. Tavaly az egyik önkéntes gyógypedagógus felmérte az iskola-előkészítő programba felvett ötéveseket, és azt állapította meg, hogy a gyerekek fele valamilyen idegrendszeri problémával küzd, vagy értelmi fogyatékos. Egy év foglalkozás után újra megvizsgálta a gyerekeket, és az 50 százalék mindössze 20 százalékra csökkent.

– Ez önmagában is csodálatos, de a gyógypedagógus úgy fogalmazott, hogy a gyerekeket gyakorlatilag másik pályára tettük. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki értelmi fogyatékosként éli az életét, vagy utoléri a fejlődésben önmagát. Hisz utóbbi esetben sokkal jobb esélyei vannak a tanulás terén és az életben is. Az ötévesekkel egyébként heti rendszerességgel foglalkozunk, a fejlesztés anyagát gyógypedagógus önkéntesek állítják össze. Ez négy fő területre terjed ki: anyanyelv, matematika, nagymozgások és finommotorika. A gyerekek ezen a négy állomáson mennek végig, egy-egy területtel 20-20 percig foglalkoznak. Nagyszerű eredménynek számít az is, hogy minden évben nő a középiskolában továbbtanuló gyermekeink száma, az idén már 12-en vannak ilyenek. Egy részük érettségit adó intézményt választ, mások szakmát tanulnak, és idén már van egy olyan gyermekünk is, aki egyetemi tanulmányait kezdi meg Sárospatakon – sorolta örömmel Fruzsina.

Megtudtuk tőle azt is, hogy folyamatosan zajlik az adománygyűjtő kampányuk is. Olyan embereket keresnek, akik havonta akár egy kis összeggel is támogatni tudják a munkájukat annak érdekében, hogy kiszámíthatóan tudjanak működni. Hiszen hosszú távra terveznek.

(A borítóképen: Már látszik munkájuk eredménye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában