Miniszterelnöki látogatás

2021.09.30. 19:00

Sárospataki terveket támogat a kormányfő

Támogatásáról biztosította a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának terveit a miniszterelnök.

Bódisz Attila

Fotó: SRKG

Orbán Viktor a Tokaj-Hegyalja Egyetem évnyitója után látogatott a közel 500 éves intézménybe, ahol az utóbbi években elért eredményekről, valamint a tervezett fejlesztésekről érdeklődött – közölte lapunkkal Nagy-Baló Csaba igazgató.

Az intézményvezető kifejtette: a kormányfőnek beszámolt arról, hogy az iskola öregdiákjainak – főleg Wáberer György vállalkozónak, kormánybiztosnak, valamint dr. Sándor József vállalkozónak – köszönhetően hogyan tudtak évről évre előrelépni, fejleszteni. Sok beruházást végezhettek így el, amelyek segítségével egyszerre bővültek épületekben és az oktatást segítő eszközökben. Mindezek nagyon jó hatással voltak a pedagógusok és a diákok teljesítményére is, valamint részben általuk javultak az iskola beiskolázási és érettségi mutatói – mondta Nagy-Baló Csaba.

Orbán Viktor a gimnázium éppen megújuló épülete mellett megtekintette a néhány éve átadott Wáberer Sportcentrumot és a felújított Kossuth Internátust is. Megnézte az ország első tornatermét, amelynek heteken belül elkezdődik a felújítása, és egy vívópálya is helyet kap benne. A kormányfő ugyancsak tájékozódott a szintén hamarosan kezdődő uszodaépítési programról is. Ezt a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötött megállapodás alapján a felsőoktatási intézménnyel közösen használják majd, a miniszterelnök javaslata szerint versenyekre is alkalmas medencével látják majd el – közölte az igazgató.

Diaszpóraprogram

A gimnáziumigazgató lapunknak beszámolt arról is, hogy a kormányfő élénk érdeklődést mutatott az iskola diaszpóra­programja iránt, amelyet először két éve hirdettek meg, de a világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani. Ennek ellenére jelenleg két évfolyamon 13 olyan magyar gyökerekkel rendelkező gyerek tanul a gimnáziumban, akik Európa és a világ távolabbi országaiból érkeztek hozzájuk. A program elindításához azonban szükség van egy új, 150 férőhelyes kollégiumépületre, mivel a jelenleg rendelkezésre álló internátusok megteltek. Az új épület megépítéséhez kérték a kormányfő támogatását, aki egyértelműen segítőkészen állt a kéréshez – mondta Nagy-Baló Csaba.

(A borítóképen: Orbán Viktor ellátogatott a közel 500 éves sárospataki intézménybe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában