Rossz állapotban van

2021.09.30. 07:00

Ráférne a takarítás a vízelvezetőre az Avason

Falevelekkel, hordalékkal teli a csapadékvíz-elvezető rendszer az Avason, dudva nő ott, ahol el kellene vezetnie a lezúduló esőt.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Hihetetlenül piszkos a csapadék elvezetésére szánt rendszer a történelmi Avason, jelezte egy olvasónk. Tele van falevelekkel, hordalékkal, egy nagyobb eső esetén biztosan nem tudja betölteni a funkcióját, eldugul. Amióta átadták – van már vagy egy éve – láthatólag senki nem takarította. Miért nem része a város takarítási rutinjának?

Igazat kell adnunk

Elmentünk, megnéztük. És igazat kell neki adnunk.

Az Avas lábától, a Mélyvölgy utcától indultunk fel a kilátó irányába. Az Avas északi oldala csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése a történelmi Avas beruházás részeként 800 millió forint vissza nem térítendő támogatási összegből valósult meg, erről annak idején beszámolt lapunk, de tájékoztató tábla is hirdeti ezt az út mentén.

A beruházás (az Avas kilátó irányába nézve) a bal oldalon figyelhető meg: a lejtős út kimélyítéséről van szó, amelyet az eredeti macskakövektől kisebb méretű kövekkel (úgy 8 sorban) burkoltak. A csatorna az utca végén fémráccsal borított vízelvezető csőrendszerbe torkollik. Már itt, az utunk elején is látszik, hogy a csatorna falevelekkel borított (hol van még az igazi lombhullás), a víz elvezetésére létrehozott csatornát pedig benőtte a dudva.

Haladunk felfelé a Bortanya irányába. A falevél mennyisége nő, úgy látjuk, nem is az idei levelek ezek, hiszen a felettük álló fák lombja még zöld. Itt-ott cigarettacsikkek, eldobott papír tarkítja az avarréteget.

Felfelé haladunk. Az említett épület közelében megszűnik az árok, mintha ugyan felszedték volna az eredeti macskaköveket (néhány helyen csálén áll, van, ahol fel is vált), de mivel eleve egyenetlen az utca, valószínű, itt nem tartották szükségesnek a mélyedés kialakítását.

Rosszabb állapotban

A kialakított csatornát a kilátó felől érkező úton észleljük újra, ott az elvezetőcsövet majdnem teljesen belepte az avar.

Nem a lépcsősoron felfelé, hanem az avasi református temetőn keresztül folytatjuk utunkat, a Toronyalja utca felé haladunk.

A református temetőben már az utca közepén alakították ki a csatorna útját. Néhány sorosra szűkültek a mélyedést jelző macskakövek, amiket most bőven takarnak a lehullott levelek. Az út végén a lentihez hasonló fémrácsokból álló csatornafedő, a Mélyvölgy utcaihoz képest is rosszabb állapotban. Nemcsak dudva nő a csatornából, amelynek a lezúduló csapadékvizet kellene elvezetnie, de a csatorna (legalábbis a jobb oldalon) szinte teljesen tele van hordalékkal, a másik oldalon is csaknem félig.

Eszünkbe jut egy beszélgetés, ami az Avastetőn hangzott el a nyáron, amikor Szunyogh László főépítész és munkatársai mutatták be a történelmi Avas fejlesztésének terveit egy bejárás részeként. Felmerült, hogy az Avastető állapota rendkívül elhanyagolt, a jelenlévők kérdezték, hogyan tervezik majd a felújított terület állagmegóvását.

– Tisztában vagyunk vele, a fenntartásban is új módszereket kell bevezetni, erre forrást kell biztosítani – válaszolta a főépítész.

– Megépült a vízelvezető rendszer – kezdte mondani az egyik érdeklődő.

– Igen, több mint 7 kilométeren valósult meg az Avas északi domboldalán – fűzte hozzá a főépítész.

– Van-e pénz a későbbi fenntartására? Eddig egyszer sem takarították. Mikorra tervezik? – folytatta az érdeklődő.

– Ez nem az én kompetenciám: a városüzemeltetés feladata karbantartani – jelezte Szunyogh László.

Várjuk a választ

Elküldtük kérdéseinket a polgármesteri hivatalba, kérdeztük, milyen rendszerességgel takaríttatja a város a csatornarendszert, és mikor tervezik legközelebb. Várjuk a választ.

(A borítóképen: Ezt tapasztaltuk, amikor hétfőn az Avason jártunk. A lezúduló esőnek útját állná a sok szemét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában