vakcina

2021.09.30. 14:00

Oltáshoz köthetnék a munkát

A kormány döntésére vár a javaslat, hogy a munkaadók kötelezővé tehessék a vakcinát.

Hegyi Erika

20210506 Szolnok A Hetényi Géza Kórház oltópontján folytatódott a pedagógusok oltása , akik már a második vakcinát kapták meg. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

A munkáltatók számára lehetővé kellene tenni, hogy kötelezően előírják az oltást a dolgozóiknak, vetette föl Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még a nyáron. Azóta informális egyeztetést is tartott a témában a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Ezen kiderült, mindkét oldal számára az lenne elfogadható, ha jogszabály rendelné el a kötelező oltást bizonyos ágazatokban. Az érdekeltek várják a kormánydöntést.

Nőne a védettség

– Ha nőne az oltottak száma, nőne a társadalom védettsége, ami által jelentősen erősödne a gazdaság működőképessége – mondta elöljáróban a hírre reagálva Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. – A negyedik hullám kezdetén hazánkban is nagy a bizonytalanság, ami a gazdasági szereplők várakozásait is bizonytalanná teszi. A vendéglátóipar még mindig jelentős munkaerőhiánnyal küzd, hiszen országos szinten körülbelül 100 ezer dolgozó hagyta el az ágazatot attól félve, hogy ha újra be kell zárni, akkor ismét munka és jövedelem nélkül maradnak. Felmérést nem készítettünk, hogy megyénkben hogyan vélekednek a munkaadók a kamara elnökének javaslatáról, de azt el tudom mondani, hogy kapunk olyan vállalkozói leveleket, melyekben egyetértenek a kamarai javaslattal, és kérik, érjük el, hogy a kormánydöntés azt elfogadva szülessen meg. Sok olyan munkáltató van, aki a kötelező oltást tartaná járható útnak – fogalmazott Bihall Tamás.

Bizonyos területeken

Jelezte: a kamara arra gondolt, hogy bizonyos szakmai területeken kellene kötelezővé tenni az oltást a munkavállalók számára. Ilyen ágazat lehet a vendéglátás, a szállodaipar, a tömegközlekedés és olyan területek, melyek Magyarország gazdasága szempontjából kiemelten fontosak.

– Nyilván nem lesz könnyű a kormánynak döntést hozni az oltás kötelezővé tételéről, de van már rá példa Európában. Olaszországban amelyik munkavállaló nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell mennie. Világjárvánnyal, gazdasági fenyegetettséggel állunk szemben, melyet mással nem lehet kivédeni, csak az oltással – hangsúlyozta a BOKIK elnöke.

Munkavállalói oldalról Eördöghné Pataki Irént, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét kérdeztük, aki hangsúlyozta, nem biztos, hogy jó megoldás lenne a kötelező oltás bevezetése. Sok munkavállaló ugyanis akkor sem venné fel a vakcinát, inkább felmondana.

Mérlegelendőnek tartják

– Ezt látjuk az egészségügyben is, ahol kötelezővé tették az oltást. Vannak cégek, amelyek mással próbálkoznak. A BorsodChem Zrt. például először tombolasorsolással és üdülési lehetőséggel jutalmazta beoltott dolgozóit, majd pénzjutalmat adott azon részlegek dolgozóinak, ahol az átoltottság elérte a 70 százalékot. Mérlegelni kell azt is, hogy mi a nagyobb veszteség. Az, ha egyes dolgozók megbetegszenek és karanténba kerülnek, vagy az, ha a kötelező védőoltás miatt felmondanak – hangsúlyozta az elnök.

(A borítóképen: Megjósolhatatlan: használ-e a gazdaságnak a védőoltás kötelezővé tétele)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában