Miskolci Egyetem

2021.09.14. 11:30

Oltás nélkül a diák csak elméletet hallgathat

Az Egészségtudományi Kar hallgatói az egyetemre bejárhatnak, de a kórházba csak védettségi igazolvánnyal.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Koronavírus elleni oltás nélkül nem kezdhetik meg tanulmányaikat a Semmelweis Egyetem hallgatói, tette közzé a felsőoktatási intézmény. Mint írják, azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak az intézménybe, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat. A döntés indoka a közlemény szerint az, hogy az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül. Hasonló a helyzet a többi orvostudományi karon is.

Csak a gyakorlaton

Azonban a Miskolci Egyetemnek is van Egészségtudományi Kara, sőt egészségügyi középiskolája is. M. Szűcs Pétertől, az intézmény kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a Miskolci Egyetemen szigorítások nélkül, jelenléti oktatásban kezdődött el a tanév. Az Egészségtudományi Kar hallgatóira az a szabály vonatkozik, hogy az egyetemi órákat védettségi kártya nélkül látogathatják, de az egészségügyi intézményekben folytatott gyakorlatokon enélkül nem vehetnek részt. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, az ágazati ajánlásban is az szerepel, hogy a be nem oltott hallgatók az egyetemi órákra korlátozások nélkül bejárhatnak, az egészségügyi intézményekbe azonban nem.

Hozzátette: az egyetem egészségügyi középiskolájában ugyanez a szabály. Az iskolai egészségügyi gyakorlatokhoz, amelyek az intézmény demonstrációs termeiben folynak, nem szükséges a védettségi kártya, de amint a diákoknak egészségügyi intézménybe kell menniük szakmai gyakorlatra, már szükséges a védettség. Jelenleg a középiskola tanulóinak 60 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, tudtuk meg M. Szűcs Pétertől. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az egyetemi hallgatók közül mennyien rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

– Jó lenne azonban, ha minél többen beoltatnák magukat, hiszen a járványhelyzet alakulhat úgy, hogy szigorításokat kell bevezetni, akkor pedig szükség lehet a védettséget igazoló kártyára. Egyelőre ilyen nincs, azonban, aki úgy gondolja, hordhatja a szájmaszkot, ezt semmi nem tiltja. A szakminisztérium kérte tőlünk, hogy népszerűsítsük az intézményben az oltást. Ezt meg is tesszük minden adandó alkalommal, hiszen ha szigorítások jönnek, akkor nemcsak az egyetemen, de az élet más területein is szükség lehet a védettségre. Aki ezzel nem rendelkezik, sok mindenből kizárhatja magát – fogalmazott a kommunikációs vezető.

A külföldiek is

A Miskolci Egyetem honlapján valóban megtalálható az Innovációs és Technológiai Minisztérium legfrissebb ágazati ajánlása, mely részletes járványügyi útmutatót ad a felsőoktatási intézményeknek a tanévkezdéshez. Mint írják, „a világjárvány rengeteg nehézséget okozott, és még messze nincs vége. A tudomány fellegváraiban, így az egyetemeken magától értetődően hinnie, de leginkább tudnia kellene mindenkinek azt, hogy a kutatók mindent megtesznek a betegség megelőzése, terjedése és leküzdése érdekében. Ennek legfontosabb eleme jelen pillanatban a védőoltás. Éppen ezért felhívjuk valamennyi egyetemi hallgató, oktató, kutató, dolgozó figyelmét ennek szükségszerűségére. Fontos hangsúlyozni, hogy már nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a külföldi diákok is hozzájuthatnak a védőoltáshoz.”

A gólyabálba

Maksa Balázs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, ők is igyekeznek népszerűsíteni az oltást a hallgatók körében, bár az első félév még csak egy hete kezdődött. Felhívják a figyelmet, hogy az intézmény nagyobb rendezvényeire kötelező lesz a védettségi kártya, például a gólyabálra, de ez a nagyobb létszámú szakesteken is követelmény lehet. Az elnöknek az a tapasztalata, hogy a fiatalok körében elfogadott a védőoltás, a gólyatábor létszáma például csak 20 százalékkal maradt el az eddigi legmagasabb létszámtól. A csökkenés egy része adódhatott a védettségi kártya hiányából, tette hozzá az elnök.

(A borítóképen: A Miskolci Egyetemen szigorítások nélkül kezdődött el a félév, kivétel az egészségügyi kar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában