tanulás

2021.09.29. 07:00

Népszerűek a drága előkészítők

A szülők fizetnek, mert szeretnének biztosra menni, gyermeküket „jó” iskolában tudni.

Hegyi Erika

20201110 Szeged Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium bemutatása felvételi előtt. Képen: a gimnázium tanulói Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Bár még a tanév elején járunk, de a középiskolák már elindították, vagy napokon belül indítják felvételi előkészítő tanfolyamaikat. Mivel az állami iskolák hivatalosan nem hirdethetnek ilyet, tehetséggondozó szakkörökön belül végzik a felkészítést.

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium honlapján azt találtuk, hogy náluk a Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társulat indít tehetséggondozó szakkört az általános iskolák 4. és 8. osztályos tanulói számára. (Ennek a két évfolyamnak van lehetősége felvételizni az iskolába.) A nyolcadikosoknak nemcsak a központi írásbeli tárgyaiból, tehát magyarból és matematikából, hanem azokból a tárgyakból is, amelyekből szóbeli felvételit tesznek majd a diákok, hogy bejuthassanak valamelyik tagozatra. Egy-egy szakkör ára 16 ezer forint, ami 20 órát jelent. Érdekesség, hogy megfelelő számú jelentkező esetén magyarból és matematikából online szakkörök is indulnak.

Egyéni konzultáció

A Földes Ferenc Gimnáziumban a Korszerű Iskoláért Alapítvány indítja az úgynevezett Kis baráti köröket. Ezek is tehetséggondozó szakkörök, melyek felső tagozatos diákoknak szólnak. A 32 órás szakkörnek 24 ezer forint az ára tantárgyanként. A diákok jelentkezhetnek magyar- és matematikafoglalkozásokra, valamint azokra a tantárgyakra, amelyekből tagozatot indít a gimnázium. Az iskola honlapján található információk szerint a kurzusok előadásokat, gyakorló feladatokat és egyéni, online konzultációkat is tartalmaznak.

A Fényi Gyula Gimnáziumba 4. és 8. osztályosok jelentkezhetnek felvételi előkészítőre magyarból és matematikából. A kisebbeket 12 alkalomra várják, a foglalkozások másfél órásak, az ár pedig 25 ezer forint. A nyolcadikosokat 10+2 alkalommal készítik föl a felvételire szintén magyarból és matematikából.

Ismerje meg!

Ebből a két tárgyból egyébként az általános iskolák is tartanak felvételi előkészítőket a végzős diákjaik számára, méghozzá ingyen. Mégis sokan bíznak a középiskolai foglalkozásokban, vállalva az anyagi terheket.

Így van ezzel Varga Enikő is, aki az egyik miskolci gimnázium előkészítőjére íratta be gyermekét.

– Szerettem volna, ha a lányom a jelentkezés előtt kicsit megismeri a középiskolát és az ott tanító tanárokat. Így jobban el tudja majd dönteni, hogy valóban abban az iskolában szeretne-e továbbtanulni. Abban is bízom, hogy mivel a középiskola tanárai javítják a felvételi dolgozatokat, jobban tudják, hogy melyek azok a feladatok, amelyekre különösen figyelni kell – sorolta érveit Enikő.

Az egyik háromgyermekes édesapa is azon a véleményen van, hogy hasznosak a középiskolai felvételi előkészítők. Kérte, nevét ne írjuk meg, de elárulta, hogy legidősebb gyermeke két éve felvételizett a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba, előtte előkészítőre járt, most pedig a középső gyermekét két gimnázium kurzusára is beíratta. Azért kettőre, mert még nem döntötték el, hová felvételizzen. Az édesapa úgy fogalmazott, hogy az előkészítő hídként szolgál az általános iskola és a középiskola között. A gyerek és a szülő már felvételi előtt szembesülhet azzal, hogy mi a követelmény az illető gimnáziumban. Az is hasznos, ha a gyerek már az írásbeli előtt megismeri az iskola épületét és néhány tanárát.

Stresszoldó

A középiskolai felvételi előkészítők hasznát emelte ki Tompa Médea, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium igazgatóhelyettese is.

– A gyerekek már a felvételi előtt ismerkednek az iskolával, a pedagógusokkal és egymással is. Ez stresszoldó is lehet később, mert nem idegen helyre, a bizonytalanba jönnek majd írásbelizni. Szintén előny, hogy mivel a középiskola tanárai javítják a dolgozatokat, ismerik a leg­gyakrabban előforduló hibákat, a feladatok nehézségeit, így ezekre is fel tudják hívni a diákok figyelmét – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Megtudtuk: náluk a felvételi előkészítő egy tárgyból 7 ezer 500 forint, ha kettőre jelentkezik a diák, akkor 12 ezret kell fizetnie.

(A borítóképen: A gyerekek már a felvételi előtt ismerkednek az iskolával, a pedagógusokkal és egymással [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában