Avas

2021.09.25. 09:00

Nem tudni, kártalanítják-e a lakókat a csőtörés után

A felelősség megállapítására még nem került sor.

Ujlaki Attila

20210909 Miskolc Az egyik távhőcsőből hetek óta folyik a víz. Csak annyi történt, hogy a szakemberek elvágtak egy gázvezetéket a lakók szerint. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Több mint egy hete számoltunk be arról, hogy egy olvasónk végső elkeseredésében azzal a problémával kereste meg szerkesztőségünket, hogy az önkormányzati tulajdonú Miskolci Hőszolgáltató Kft. (Mihő) által okozott csőtörést a vállalat szakemberei több mint egy héten át nem szüntették meg, emiatt elázott a lépcsőházuk alagsora, tönkrement az érintett lakók ott tárolt holmija, sőt patkányok jelentek meg a területen. Akkor a kérdéseinkkel megkerestük a szolgáltatót, de választ csak napokkal később, cikkünk megjelenése után kaptunk.

A Mihő ebben a közleményében elismerte a hibát. A távhőszolgáltatói berendezésekre vonatkozó hibát a cég saját hatáskörben vizsgálja ki és hárítja el, de arra konkrétan nem kaptunk választ, hogy miért tartott a hiba megállapítása több napba. Ráadásul csaknem két napon, 40 órán át melegvíz-szolgáltatás sem volt az Avas I-es ütemében (Középszer utca), amely igencsak kilóg a sorból, hiszen a vállalat állítása szerint idén a szolgáltatáskiesések átlagos időtartama 7,2 óra volt. Ezt a hosszú javítási időt azzal magyarázza a cég, hogy egy alkatrészt kellett legyártatnia.

Még keresik a felelőst

Nagy kérdés, hogy a lakók elszenvedett anyagi kárát ki és mikor téríti meg. A Mihő Kft. általános felelősségbiztosítási szerződéssel ugyan rendelkezik, azonban a felelősség megállapítására még nem került sor. Így továbbra is kérdéses, ki fogja kártalanítani a társasház lakóit, hiszen az alagsori helyiségekben tárolt vagyontárgyak jelentős része tönkrement, illetve a víz okozta károkat is helyre kell hozni, valamint a csőtörés és a többnapos vizesedés miatt kártevők jelentek meg a ­lépcsőházban, amely takarítást és fertőtlenítést igényelne.

Arra a felvetésre, hogy a csőtörések miatt mekkora kár éri a várost évente, és ennek hány százaléka adódik a gyors­nak nem nevezhető kár­elhárításból, hibakijavításból, a hőszolgáltató az alábbi választ küldte: Miskolc megyei jogú várost a vízfolyásból adódóan nem érte kár. Ez a válasz azért von kérdéseket maga után, mert nem tudni, hogy akkor ki fizeti meg az elfolyt vizet.

(A borítóképen: Napokig ez a látvány fogadta a közlekedőket, lakókat)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-miho-miatt-most-a-viz-az-ur-5800118/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában