Tokaj-Zemplén fejlesztési program

2021.09.03. 16:00

Megújul a Bortemplom Sátoraljaújhelyen

Az 1,8 milliárd forintból megújuló épület a térség egyik kiemelkedő borászati központja lesz.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Még az idén elkezdődhet a sátoraljaújhelyi vasútállomás melletti Bortemplom felújítása, a beruházásra mintegy 1,8 milliárd forintot szánnak – jelentették be csütörtökön a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Az összeget a Tokaj-Zemplén fejlesztési program 150 milliárd forintos keretéből biztosítják, a tervek szerint az épület jövő decemberre készül el.

Kilencvenkét projekt

Wáberer György, a program kormánybiztosa elmondta: a kormány 10 hónapja szavazta meg a felhasználható, a térség történetében példa nélküli mértékű támogatást. Azóta önkormányzatok és szakemberek sokasága dolgozik azon, hogy a 40 településen megvalósuló 92 projekthez minél előbb hozzákezdhessenek. A sá­toraljaújhelyi Bortemplom az első tíz elinduló beruházás között van – tette hozzá. Kiemelte: ezenkívül reményei szerint a város fejlődésére is jó hatással lesznek a borvidéket és a Zemplént érintő infrastrukturális fejlesztések, amelyek során egyebek mellett 300 kilométernyi út újul meg a térségben. A térségi fejlesztéscsomagból kimondottan Sátoraljaújhelyt érinti még például a belváros rehabilitációja, ennek eredményeként az ott található történelmi épületek homlokzatai újulnak meg, visszaadva a múlt század eleji patinás utcaképét a városnak – közölte a kormánybiztos. Mindezeken túl megépül egy függőhíd is, amely az összetartozás jelképe mellett várhatóan jelentős turisztikai vonzerő is lesz – tette hozzá Wáberer György.

Megmenteni az épületet

A város bízva az elképzelés befogadásában, már lefolytatott egy feltételes közbeszerzési eljárást, ezért indulhat el más projektekhez képest korábban az újhelyi – magyarázta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Hozzátette: az épület a vasútállomás és a buszállomás melletti elhelyezkedése miatt a város egyik kapuja. Az 1900-as évek elején épült Bortemplom fénykorában 37 pinceágában tízezer hektoliternyi bort tárolhattak. Az 1990-es évek elején az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. eladta, majd többször is gazdát cserélt, állapota folyamatosan romlott – idézte fel a polgármester. Kiemelte: az önkormányzat mindenképpen szerette volna megmenteni a szép épületet, ezért 2014-ben tulajdonrészt szerzett benne. Ezt követően kezdődött el az az előkészítő munka, amelynek eredményeként hamarosan elkezdődhet a felújítás.

Térségi szimbólum

A munkák végeztével a térség egyik kiemelkedő borászati központja lesz a Bortemplom. A többszintes épület pinceszintjén például az Aszúbor-legenda című interaktív kiállítás kap helyet, amely az aszúbor készítésének folyamatát mutatja be a látogatóknak. A pinceágakban lehetőséget biztosítanak bor­trezorok bérlésére is – folytatta a városvezető. Az alagsorban a borvidék településeit, valamint a Bortemplom történetét bemutató kiállítást tervezik. A földszinten és az emeleten színvonalas bálokra, konferenciákra, borárverésekre termeket alakítanak ki – közölte Szamosvölgyi Péter. A toronyban panorámakávézó nyílik, valamint ott kap helyet az egykori Zemplén vármegyét bemutató kiállítás is. A tetőtérben időszakos tárlatok, valamint térségi borászati termékbemutatók kapnak helyet a tervek szerint – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dankó Dénes alpolgármester megjegyezte: a borvidék számára az összefogás szimbóluma lehet a Bortemplom felújítása, mivel annak a jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően, amelyből a Bortemplom megújul, a térség is elindulhat a fejlődés útján. Hozzátette: ugyan sok fejlesztés történt az elmúlt időszakban Zemplénben, de a mostani összehangolt, átgondolt, nagy léptékű programnak van esélye arra, hogy érezhető változást hozzon a borvidék és a térség életébe, amelynek első kézzelfogható eredménye lesz az újhelyi Bortemplom – közölte az alpolgármester. A közbeszerzési eljárást a sátoraljaújhelyi ZÉG Kft. nyerte el.

(A borítóképen: A Bortemplom pincéjét is megnézték a sajtótájékoztató résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában