négysávosítás

2021.09.03. 19:00

Még az ősszel átadják a tarcali körforgalmat

A 37-es főút teljes hosszán dolgoznak Gesztely és Szerencs között.

Horváth Imre

20210823 Tarcal fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A 37-es főút négy sávosítása, felújítása részeként körforgalmat építenek a tarcali elágazás helyén, jelzőlámpás forgalomirányítás mellett.

Fotó: Ádám János

Több mint egy hónapja kezdődtek el a 37-es számú fő közlekedési út négysávosításának munkálatai. Azóta szinte a Gesztely és Szerencs közötti érintett szakasz teljes hosszában dolgoznak. A legtöbb helyen még a földmunkák és az útépítés előkészítése van folyamatban, de az újharangodi elágazásnál – ahol körforgalom épül majd – már betonoznak is. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél érdeklődtünk, jelenleg milyen ütemezésben és milyen munkálatok készülnek, várhatóan lesz-e a közeljövőben a közlekedést érintő munka, korlátozás.

Mint írták: a szakaszon jelenleg humuszleszedés, földkiemelés, altalaj-profilozás és tömörítés zajlik, folyamatban van a meszes altalaj-stabilizáció készítése, a geotextília terítése, valamint augusztus elejétől a töltésépítés is elkezdődött.

„A kivitelező a körforgalmú csomópontok építéséhez terelőutakat alakít ki, és egyes szakaszokon az aszfaltburkolat marását végzi el. A hídépítési munkáknál a Laposi-patak-­hídnál az alaptest körüli szádfalas védelem kiépítése, míg a Harangod-patak-hídnál az elválasztósávban lévő munkatér-határoló szádfallemezek lehajtása történik. Folyamatosak a geodéziai, kitűzési munkák. A főút szelvényezés szerinti bal oldalán, mintegy két kilométer hosszon az érintett Natura 2000 terület mentén védőkerítés létesült. A munkákat a főutak forgalmának biztosítása és állandó fenntartása mellett végzi a kivitelező” – tudatta a NIF Zrt.

Az érintett szakasz kiindulópontjánál a Gesztely és Hernádkak közötti körforgalom jelentősen átalakul, hiszen egy többsávos turbókörforgalom létesül. Kérdésünkre, hogy itt mikor kezdenek el dolgozni, és jár-e majd forgalomkorlátozással, azt válaszolták: a közművezetékek kiváltási munkáitól függően várhatóan 2022 elején kezdődik meg az építkezés a körforgalomnál. Ez forgalomkorlátozással jár majd, amiről a NIF Zrt. tájékoztatja majd a lakosságot.

Lépésről lépésre

Bár fizikailag nem, de a projektben kapcsolódik a négysávosításhoz az úgynevezett tarcali körforgalom megépítése is, ahol már korábban elindult a munka, és több olvasónk is jelezte, hogy nagyon nehézkes a váltott irányú forgalomkorlátozás miatt a közlekedés. Megkeresésünkre a NIF Zrt. azt írta: a 37-est érintő szakaszon augusztus elején megtörtént a körforgalom déli – Tarcal felé eső – oldalán az aszfaltburkolat marása, a beton burkolatalap bontása, az áteresz bontása és építése, illetve az előregyártott beton árokelemek fektetése is.

Az északi – Sárga Borház felé eső – részen szintén az aszfaltburkolat marását, a beton burkolatalap bontását végezte el a kivitelező, valamint megkezdte a fagyvédő réteg, valamint beton- és aszfaltburkolat terítését és építését.

A 38-as számú főúton, a körforgalom nyugati − Szerencs felé eső – részén a fagyvédő réteg építését, a beton- és aszfaltrétegek terítését és építését augusztus elején befejezték, ezt követően a padka terítése következett. A körforgalom kivitelezési munkái várhatóan 2021 őszén fejeződnek be.

(A borítóképen: Munkában az úgynevezett tarcali körforgalomnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában