Szakmák Európa-bajnoksága

2021.09.30. 13:00

Kiválóan szerepeltek a fiatal magyar szakemberek Grazban

Az országok közötti versenyben Magyarország a 6. helyen végzett.

Méhes László

Fotó: Kozma István

Négy arany-, egy ezüst-, egy bronz- és hat kiválósági érmet nyertek a fiatal magyar szakemberek a szakmák Európa-bajnokságán, a Grazban rendezett EuroSkills versenyen. Az országok közötti versenyben Magyarország a 6. helyen végzett – tudtuk meg Bihall Tamástól, a BOKIK elnökétől, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnökétől.

A tavalyi pandémiás helyzet miatt idén szeptember 22–26. között megtartott EuroSkills-rendezvényre 19 országból mintegy 500 versenyző érkezett. A 36 versenyző szakmából hazánk 26 versenyzője 21 szakmában mérette meg magát, köztük három az ipar 4.0, az ipari robotika és a szakápolás területén is. Utóbbiakban most nem hirdettek eredményt, hanem előkészítik a megmérettetést a következő világversenyre – ismertette.

Aranyérmesek lettek az épületasztalos, a kertépítő, a szépségápoló és a webfejlesztő szakmák képviselői. Ezüstérmet az informatikai rendszer-üzemeltető csapat, bronzérmet a bútorasztalos kapott. Az átlagpontszámon felül elért teljesítményért kiválósági érmet kaptak a festő, a fodrász, a grafikus, a mechatronika, a virágkötő, illetve a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmákat képviselők.

A magyar siker Bihall Tamás szerint különösen azért öröm, mert Ausztria a duális szakképzés „szülőhazája”, színvonalas teljesítményével pedig Magyarország is ott van a szakképzés európai nagyhatalmainak a közelében. A verseny megmutatta, mi az európai trend, merre tart a világ élvonala, ami fokmérője a hazai szakképzésnek. A magyar fiatalok pedig nemcsak a beruházások vagy a szolgáltatások területén elengedhetetlen szakmákban, hanem a modern gazdaság szempontjából fontos informatikában is kiválóan szerepeltek.

(A borítóképen: Bihall Tamás, a BOKIK elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában