Herman Ottó Múzeum

2021.09.25. 17:30

Jövő nyáron látogatható lesz az új múzeumszárny

Az továbbra is kérdés, hol talál otthonra az egykori lokálpatrióta, Barna György viseletgyűjteménye.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Magyar Közlöny tavaly december 31-i számában jelent meg, hogy a kormány 271 millió forinttal, mintegy 1 milliárd forintra egészíti ki azt a pénzösszeget, amelyből megépülhet a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének új szárnya. A projektre még az előző városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a kormány akkor több mint 700 millió forinttal támogatott, ugyanakkor az európai szintű fejlesztéshez az építési költségek nagyarányú növekedése miatt többlettámogatás vált szükségessé, ezt ítélte meg tavaly év végén a kormány.

Új képtár a régi helyett

Az örvendetes döntés nyomán idén elkezdődhetett a múzeum új szárnyának építése, amely ezekben a napokban úgy áll, hogy az építő FK Raszter Zrt. jövő tavasszal készülhet el az építkezéssel, és – a múzeumi vezetés elképzelései szerint – nyárra berendezik és már látogatókat is fogadhat az új kiállítási tér.

Nem megvetendő dolog, hogy a főépületben felszabadul a képtár helye – itt időszaki kiállítások rendezésére nyílhat majd lehetőség –, a képtár pedig új koncepció alapján áttelepül az új szárny­ba. A lényegesen nagyobb tér lehetőséget ad, hogy mind a Petró-gyűjtemény, mind a Kövesi-gyűjtemény legértékesebb alkotásait bemutathassák a nagyközönség számára százas nagyságrendben.

A Herman Ottó Múzeum életében nagyon fontos ez a beruházás, amely beleillik az intézmény fejlesztési folyamatába. Mint ismeretes, az épületet 1979-ben vette birtokba a múzeumi szervezet, a Pannon Tenger Múzeum 2013-ban készült el, és remélhetőleg 2022 lesz a következő történelmi dátum.

Az új épületszárny felépítésén túl a projekt része az is, hogy a bükkábrányi ősfák konzerválásának céljára megépített csarnokot felújítják. Ez azért is jó, mert a jelenleg a Tokaj vendéglátóházban tárolt viseletgyűjtemény – a hat esztendeje elhunyt Barna György öröksége – összesen 280 darabjának restaurálására is lehetőség nyílik.

Érdekesség, hogy eredetileg arról volt szó, hogy az új múzeumszárnyban kap helyet Barna György gyűjteménye, sőt – tudomásunk szerint – maga a bővítés elsődleges célja is az volt, hogy méltó helyen állíthassa ki Miskolc a kollekciót. Ez az elképzelés időközben valahogy kihullott a rostán. Annyit lehet tudni, hogy a miskolci önkormányzat tárgyalásokat folytatott Barna György örökösével a Tokaj vendéglátóház esetleges megvásárlásáról. Az épület egyfajta közösségi térként funkcionálhatna tovább, és akár a jövőben is kiállítási térként szolgálna a Barna György által örökül hagyott gyűjteménynek.

(A borítóképen: Folyik az építkezés a Herman Ottó Múzeum mögötti területen)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-torteneti-hagyomanyokra-alapozo-xxi-szazadi-elmenyter-5331940/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bovulhet-a-herman-otto-muzeum-5135002/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/epul-az-uj-muzeumszarny-5119336/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában