képzések

2021.09.26. 14:00

Informatika, gépészet és szépészet is szerepel a keresett szakmák között

Két év alatt jelentősen nőtt a szakmát adó képzésekben tanulók száma a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban.

20200922 Győr Megyei szakmunkás tanulók száma és a csökkenés okai, Képen: Nagy Roland tanuló Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Az új szakképzési rendszer működését egy éve már a gyakorlatban is ismerhetik a diákok és a szülők. Körvonalazódtak azok a karrierlehetőségek, amiket hosszú távon nyújtani tud. A szakmát is adó képzések népszerűségét mutatja, hogy a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiba az idei tanévre rekordszámú jelentkezés érkezett. Részleteiben ez azt jelenti, hogy miközben már tavaly is 10 százalékkal nőtt a felvételt nyert tanulók száma, idén szeptemberben további 26 százalékkal több diákot vettek fel. A 2021/2022-es tanévben így összesen 1503 új tanuló kezdi meg tanulmányait a 9. évfolyamon, közülük 123-an gimnáziumban, 959-en technikumban, míg 421-en szakképző iskolában – tudtuk meg Molnár Péter főigazgatótól.

Karriertervezés középfokon

A képzési kínálatot igyekeztek a gazdasági igényeknek megfelelően kialakítani, a tervezési folyamatba így bevonták a térség nagy-, közép- és kisvállalatait is. Kiderült: továbbra is nagy hiányt tapasztalnak az informatika és távközlés, az építőipar, az épületgépészet és a gépészet területén, de jelentős a kereslet a munkaerőpiacon a szépészet, a specializált gép- és járműgyártás, illetve a gazdálkodás és menedzsment ágazatban szakmát szerzők iránt – sorolta az igényeket. A hiányszakmák iránt megfogalmazódó „társadalmi nyomásról” azonban meglátása szerint nem beszélhetünk, sokkal inkább arról – mondta –, hogy a szülők és a fiatalok meglátták a szakmatanulásban rejlő karrierlehetőséget.

A bizonytalan pályaválasztók számára viszont létrehoztak egy pályaorientációval kapcsolatos oldalt a világhálón. A tervezdakarriered.hu címen elérhető felületen egy teszt kitöltésével megtalálhatják azt a szakterületet, amely a legközelebb áll hozzájuk.

Ösztöndíj mindenkinek

A megújult szakképzési rendszer számos elemében változást jelentett az iskolák és a diákok életében – elevenítette fel Molnár Péter. A fontosabb részletek között megemlítette: meglepetésként érte a fiatalokat, hogy a képzésben mindenki ösztöndíjat kap, amelynek összege az ágazati alapvizsgát követően a tanulmányi eredmények függvényében változik. A duális képzésben részt vevők akár 120 ezer forint összegű szakképzési munkaszerződés mellett szerezhetik meg szakmai tudásukat.

Útjára indult az ötéves technikumi képzés, amelynek első két évében ágazati alapoktatást kapnak a diákok, és csak ezt követően történik számukra a konkrét szakmaválasztás.

A szakképző iskolák újdonsága, hogy ott a 9. évben történik ágazati alapképzés, ezt követi a szakmaválasztás, majd a 11. év végén a tanulmányok szakmai vizsgával záródnak. Ezt a képzési formát választók további 2 év felkészítéssel érettségit is tehetnek.

A felsőfokú tanulmányok felé nyit kaput ettől az évtől az okleveles technikusképzés elindulása. Ezt a képzési formát azoknak ajánlotta a főigazgató, akik biztosan tervezik, hogy a technikum után egyetemen szeretnének továbbtanulni. Ők a 13. tanulmányi évük után, eredményük függvényében nyerhetnek felvételt az együttműködésben részt vevő intézménybe, és az előre meghatározott kreditpontok beleszámítanak a felsőfokú tanulmányokba. A Miskolci Szakképzési Centrum a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködést, aminek eredményeként a Berzeviczyben és a Kandóban indult pilot­program a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, valamint informatika és távközlés ágazatokban.

Előkészületben a pedagógia

A pedagógiai technikum indításának előkészítéséről nemrégiben beszélt Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Erről egyelőre az tudható, hogy a jelentkezők magas gyakorlati óraszámban kapnak majd ismereteket, hogy a különböző életkorú, különböző intézménytípusokba járó gyerekekkel való foglalkozást minél hatékonyabban tudják elsajátítani. Molnár Péter szerint ennek a képzési formának az elindítása segítséget jelent mind az általános iskoláknak, mind az óvodáknak, hiszen olyan oktatási asszisztenseket kapnak majd, akik tudnak bánni a gyerekekkel.

A kreatíviparban alkalmazható szakoktatás új ágazatként azonban már megjelent a képzési palettán. A fiatalok támogató, inspiráló, alkotásra alkalmas környezetben fejleszthetik képességeiket, ugyanakkor szakmát is szereznek. A Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola a vizuális alágazatban indít képzéseket.

A felnőttek szakmai oktatása stratégiai kérdés – jelentette ki a főigazgató, utalva arra, hogy az új rendszerben a vállalatok számára megnyílt a lehetőség a rövid távú képzések megvalósítására. A szakképzési centrumot más-más motivációval keresik a cégek, de ami közös bennük, hogy a tudást megtérülő beruházásnak tekintik. Megtudtuk: a vállalkozások jelenleg azokat a szakmákat, szakképesítéseket részesítik előnyben, amelyek azonnal hasznosítható tudást adnak. Ilyen például – rangsorolás nélkül – a hegesztő vagy a mérlegképes könyvelő.

(A borítóképen: Nagy a kereslet a gépészeti területen végzett szakemberek iránt is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában