Grand Tokaj

2021.09.25. 07:00

A Hegyalja Egyetemé a Grand Tokaj

Új tulajdonosa van a Tokaji borvidék legnagyobb borászatának.

Méhes László

Fotó: Vajda János

Megtörtént a Grand Tokaj Zrt. tulajdonosváltásának bejegyzése, amelynek értelmében a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legjelentősebb borászataként tevékenykedő társaság százszázalékos tulajdonrészét az idén alapított Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány vette át. Ezzel megszűnt a magyar állam tulajdonosi szerepvállalása a Tokaji borvidéken és a teljes magyar bortermelésben – jelentették be tegnap Budapesten, a Budai Borfesztiválon. A sajtóbeszélgetés résztvevői – Stumpf István kormánybiztos, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány elnöke, Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója és Szabó László, a Grand Tokaj Zrt. Ügydöntő Felügyelő Bizottságának az elnöke – kinyilvánították, hogy a Grand Tokaj Zrt. az együttműködés révén versenypiaci alapon folytatja tevékenységét, ugyanakkor megtartja korábbi régiós integrátori szerepét is a borvidéken.

„A Tokaji borvidék életében több mint 70 éve meghatározó szerepet betöltő, eddig állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. elkötelezett a régió megújításában, valamint a magyar bor külföldi presztízsének emelésében” – fogalmazott Szabó László, a társaság újonnan létrehozott Ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnöke.

Szabó László meglátása szerint az új működési struktúra lehetőséget kínál arra, hogy a minőségi borok készítésének gyakorlatát az eddiginél szorosabban összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzéssel, valamint tovább erősítsék a magyar borászatok szakember-utánpótlását is.

Piaci alapokon

„A modellváltás eredményeképpen immár teljes egészében piaci alapokra helyezve tudjuk tovább folytatni a munkánkat, és építeni a vállalat pozícióit a minőségi borok termelése és értékesítése területén” – fejtette ki Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy az integrátori szerződéseken keresztül társaságuk továbbra is kiszámítható partnere tud lenni a helyi szőlőtermesztőknek, és a minőségi alapanyag-termelésre képes termelők a jövőben is biztosan számíthatnak a partnerségükre. A legnagyobb tokaji borászat már évek óta állami forrás nélkül, stabil gazdálkodás mellett készít kiváló borokat a felvásárolt, ellenőrzött minőségű alapanyagból, Áts Károly főborász irányításával.

A Grand Tokaj Zrt. jelenleg éves szinten mintegy 5 millió palack bort készít és értékesít. Eddigi talán legnagyobb szakmai sikerüket az idei évben érték el: a 2021-es Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen a 2014-es 5 puttonyos aszú és a 2013-as évjáratú Eszencia egyaránt platina minősítésben részesült, mindkét tétel 97 pontot ért el.

„A Grand Tokaj Zrt. tulajdonosi jogainak átvétele további értékes szinergiákat kínál az elméleti képzés és a gyakorlati termelés között. Mindez új lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék fejlődésének támogatására, a tokaji bor presztízsének és szerepének megerősítésére, a térség lakosságmegtartó erejének fokozására” – emelte ki Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért (THE) Alapítvány kuratóriumának elnöke. Emlékeztetett: a THE képzési szerkezete az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campus alapjain jött létre, több képzési szinten és munkarendben. Így mintegy 330 hallgatója összesen 15 alapképzést, mesterképzést, illetve felsőoktatási szakképzést nyújtó szakon folytatja vagy kezdi meg a jövőben tanulmányait. A szőlész-borász szak mellett a pedagógusképzés, a kulturális örökség kutatása és számos turisztikai irányú képzés járul hozzá ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény a térség elismert szellemi központjává váljon.

Stumpf István bízik abban, hogy a minőségi szőlőtermesztés, valamint a tokaji borok készítése és kereskedelme területén sikeres és nagy szakértelemmel rendelkező Grand Tokaj Zrt. a THE csoport aktív tagjaként a piaci versenykörnyezetben is helytálló gazdasági szereplőként tud ebben közreműködni.

(A borítóképen: A cég továbbra is kiszámítható partnere marad a helyi szőlőtermelőknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában