Muhi csata

2021.09.29. 07:30

Hatvanezer halott magyar emléke előtt tisztelegtek

Nem törődtek bele a miskolci fafaragók, hogy nincs emlékműve a muhi csatavesztésnek.

20210620 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Nemzeti Emlékhelyek Napja: a Muhi Csata Emlékművénél lovagi-katonai napokat tarottak.

Fotó: Ádám János

Miért (s meddig) jeltelen a muhi sík? – tette fel a kérdést az Észak-Magyarország 1981-ben, miután történelmünk első nagy tragédiájára, a muhi csatavesztésre addig a helyszínen semmi nem emlékeztetett. Az egykori Sajó menti csatában elesett 60 ezer magyar hősi halott emléke előtt egyetlen emléktábla, emlékmű, kopjafa nem tisztelgett.

Nem sokkal a cikk megjelenése után kopogtatott a szerkesztőség ajtaján Szegedi Miklós, a Miskolci Közlekedési Vállalat fafaragó szakkörének vezetője. Azt eszelték ki a szakkör tagjaival, hogy miután a majdani és végleges muhi csatai emlékmű felállítására a közeljövőben nemigen kerül sor, ezért a csata színhelyének megjelölésére, az elesett 60 ezer magyar emlékére egy kopjafamotívumokkal díszített emlékoszlopot faragnak, s azt Muhi községnek adományozzák.

A tervbe már beavatták a helyi közösséget is – olvasható az Észak-Magyarország 1981. szeptember 27-i számában.

Más felajánlásokkal is kiegészült a kezdeményezés. A Miskolci Kertészeti Vállalat szakembere, Honti Győző társadalmi munkában elkészíti az emlékoszlop környékének parkosítási terveit. A parkosításhoz a községi fiatalok ajánlottak fel társadalmi munkát – sorolta az újság. Az oszlopavatás a tervek szerint 1982. április 11.-én – a csata 741. évfordulóján – lehet majd.

(A borítóképen: A muhi csatavesztés emlékhelye, napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában