kiállítás

2021.09.10. 14:00

Harminckét sikeres program

A térség települései jelentős fejlődésen mennek keresztül.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Három járás 32 települése vett részt a Zemplén-Hegyalja térségi közfoglalkoztatási kiállításon Sárospatakon, az eseményen átadták a város új piacát is.

Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára beszédében arról szólt, hogy sok helyen, főleg a kistelepüléseken gyakran az egyetlen helyi munkalehetőség a közfoglalkoztatás. Kiemelte: az elmúlt tíz év mérlege azt mutatja, hogy a települések útjai, közterei, közbútorai nem lennének olyan szépek a közmunkások nélkül. Mindezeken túl egyre nagyobb szerepet kap a programban a mezőgazdasági tevékenység – fűzte hozzá az államtitkár. Kiemelte: ezeknek általában a helyiek látják a legnagyobb hasznát, hiszen egészséges, jó minőségű alapanyag kerül a közétkeztetésbe, de a fölösleget az önkormányzatok gyakran értékesítik is. Hozzátette: a sárospataki önkormányzat közel 300 millió forintos beruházása nagyon fontos, ugyanis a koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a helyben előállított termékeknek milyen fontos szerepük van az ellátásbiztonságban. Amikor a globális szállítási rendszer akadozik, a helyi termelők akkor is biztonságot nyújtanak – közölte. Aláhúzta: a kormány elkötelezett a vidék fejlesztése iránt. A Magyar Falu Programban például az ötezer fő alatti településeken számtalan fejlesztés tette könnyebbé a helyiek életét – közölte az államtitkár.

Dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott szimbolikusnak nevezte a két program összefésülését. Mint elmondta, a közmunkaprogram ma már sokkal több a piaci munka előszobájánál. A településfenntartói tevékenység mellett sok helyen értékteremés is zajlik, amit a Tokaji, a Sátoraljaújhelyi és a Sárospataki járás bemutatkozó települései is bizonyítottak. Ezek a tevékenységek közösségeket teremtenek, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye erejét ezek a közösségek adják – fogalmazott. Hozzáfűzte: a maguk részéről a járási hivatalokon keresztül minden további segítséget megadnak a sikeres munkák folytatásához.

Egységet alkotnak

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő kiemelte: a három érintett járás identitásban és földrajzi adottságok tekintetében is egységet alkot. Hozzáfűzte: a most zajló nagy léptékű forrásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően a tokaj-hegyaljai és zempléni települések jelentős fejlődésen mennek keresztül. Példaként említette, hogy a 37-es számú főút teljes hosszában megújul, de kerékpárutak is összekötik majd a térségeket. Megemlítette azt is, hogy sok helyen épülnek piacok, amelyek gazdasági szerepük mellett a helyi közösségi élet fontos szereplői is.

Aros János, Sárospatak polgármestere az átadott piacról szólva elmesélte, hogy 30 éve azon a helyen egy úgynevezett KGST- vagy MDF-piac volt, ami semmilyen infrastruktúrát nem kínált, majd illegális szemétlerakó „jött létre” a helyszínen. Most egy többfunkciós, akár rendezvényekre is alkalmas, fedett piacot sikerült átadniuk.

(A borítóképen: Dr. Alakszai Zoltán, Szinay Attila és Aros János a piac átadóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában